Через стресові ситуації рослини втрачають 1% врожайності щодоби

5 червня 2020 528 0
Через стресові ситуації рослини втрачають 1% врожайності щодоби

Через стресові ситуації — заморозки, різкі перепади нічних і денних температур, нестача вологи, високі температури, рослини протягом доби втрачають 1% врожайності. Про це розповів Дмитро Козаренко, директор з розвитку продукту компанії «Агротехсоюз», в матеріалі «Стреси у рослин: як отримувати стабільні врожаї в період зміни клімату» на Latifundist.com

«Сьогодні сільгоспвиробники купують добре насіння з високим потенціалом врожайності: озима пшениця — 80-120 ц / га, соняшник — 55-65 ц / га, кукурудза — 140-160 ц / га і т.д. На жаль, на практиці не завжди виходить досягти таких показників врожаїв. І тут необхідно говорити не лише про відхилення в технологіях вирощування: обробітку грунту, внесення добрив, захисту від бур'янів, шкідників і хвороб, а й про те, в яких кліматичних умовах проходить вегетація сільськогосподарських культур», — розповів експерт.

Він зазначив, що вегетаційний період сільськогосподарських культур становить 90-130 днів. Протягом цього періоду є оптимальні умови для росту і розвитку рослин, а є і стресові ситуації (заморозки, різкі перепади нічних і денних температур, нестача вологи, високі температури і т.д.), які знижують потенціал рослин. Кожен день перебування рослин у стані сильного стресу мінус 1% врожаю, якщо стрес слабкіший — мінус 0,2-0,3%.

«Чим довше на рослини діє стресовий фактор, тим менший урожай в результаті отримає сільгоспвиробник», — підсумував Дмитро Козаренко.

Виконано за допомогою Disqus