В Україні спрощено реєстрацію земельних ділянок

10 червня 2020 1543 0
В Україні спрощено реєстрацію земельних ділянок
kurkul.com

В Україні із 10 червня розпочинається реалізація пілотного проєкту, що запроваджує принцип екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок. Про те, як відбуватиметься процес державної реєстрації земельної ділянки розповів Олександр Гнітецький, експерт із земельних питань, сертифікований інженер-землевпорядник, геодезист, заступник директора із земельних питань ПФ «ЮрЕкс» у матеріалі «Принцип екстериторіальності: як відбуватиметься державна реєстрація земельної ділянки з 10 червня 2020 року» на AgroPolit.com.

За його словами, в реалізації пілотного проєкту передбачається:

  • скорочення терміну реєстрації земельної ділянки з 14 до 7 робочих днів;
  • екстериторіальна реєстрація земельної ділянки (коли вашу ділянку в Києві фіксуватиме реєстратор із Запоріжжя, наприклад);
  • покращення процедури повторної подачі для реєстрації у випадку відмови;
  • нарешті державна експертиза землевпорядної документації буде доступна в електронній формі (до цього розробникові обов’язково під час отримання висновку треба було поставити свій підпис у журналі особисто, або ж це мала зробити уповноважена особа за довіреністю, і це в ХХІ столітті);
  • надання можливості виправлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру сертифікованим інженерам-землевпорядникам (наскільки стає зрозуміло з доступних джерел, йдеться про земельні ділянки, котрі були сформовані переважно до 1 січня 2013 року).

Також у реалізації даного проєкту Олександр Гнітецький вбачає як позитивні так і негативні сторони.

«Приємно, що галузь рухається до онлайну, зменшуючи вплив системи та руйнуючи місцеві схеми. Водночас сумно, що обговорення ключових змін відбувається без належного залучення фахової спільноти. Залишається ознайомитися зі змістом Постанови детально та вже з 10 червня тестувати новий функціонал», — підсумував експерт.

Читати за темою: Запроваджено принцип екстериторіальності при реєстрації земельних ділянок

Виконано за допомогою Disqus