В уряді представили шістнадцять кроків продовження земельної реформи

14 червня 2020 402 0
В уряді представили шістнадцять кроків продовження земельної реформи
google.com

На позачерговому засіданні Кабінету міністрів України 11 червня, Денис Шмигаль, прем’єр-міністр, анонсував 16 кроків продовження земельної реформи в країні. Про це інформує AgroPolit.com.

На відміну від попереднього варіанту програми Кабміну, де ключові завдання були винесено на слайдах, цього разу МЕРТ подало детальний розпис продовження земельної реформи. Вона включає 16 пунктів:

  1. Поетапне запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення із конкурентними правилами гри на умовах, що сприятимуть розвитку аграрного виробництва та сільських територій, а саме: рівні права та обов’язки для всіх учасників ринку, електронні торги для реалізації прав на землі державної та комунальної власності (за винятком продажу земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності), захист прав землекористувачів.
  2. Запровадження системи моніторингу земельних відносин з публічним висвітленням інформації щодо власників та землекористувачів земельних ділянок, цін на сільськогосподарські угіддя в розрізі адміністративних одиниць.
  3. Завершення інвентаризації земель державної власності.
  4. Здійснення перенесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель.
  5. Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність територіальних громад.
  6. Запровадження нової уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земель в межах територій територіальних громад.
  7. Дерегуляція процедури погодження документації із землеустрою та оцінки земель, запровадження механізму консолідації земель сільськогосподарського призначення.
  8. Створення електронного реєстру інженерів-землевпорядників та надання їм повноважень із здійснення державної реєстрації земельної ділянки.
  9. Забезпечення функціонування національного геопорталу геопросторових даних шляхом розроблення і затвердження Порядку функціонування національної інфраструктури геопросторових даних.
  10. Запровадження прозорого механізму реалізації прав на землі державної та комунальної власності на електронних торгах.
  11. Визначення механізмів повернення самозалісених сільськогосподарських угідь до стану, придатного для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відновлення меліоративних систем.
  12. Створення законодавчих умов для передачі меліоративних систем у користування сільськогосподарських товаровиробників та створення об’єднань водокористувачів.
  13. Унеможливлення тіньової оренди землі через запровадження прозорого, єдиного для всіх оподаткування на гектар.
  14. Делегування окремих функцій держави у сфері землекористування, контролю за використанням та охороною земель органам місцевого самоврядування.
  15. Забезпечення ефективного механізму використання земель як кредитного ресурсу для суб’єктів господарювання аграрного сектору.
  16. Припинення корупційних механізмів тіньової оренди земель державних та комунальних підприємств.

Згідно з цими пунктами, очікуються такі результати та показники:

  • забезпечення рівних прав та обов’язків для всіх учасників ринку земель сільськогосподарського призначення
  • реалізація прав на землі державної та комунальної власності через електронні торги
  • збільшення ресурсу, яким будуть розпоряджатися органи місцевого самоврядування, а саме земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів створення та забезпечення функціонування національного порталу геопросторових даних, який об’єднає усі існуючі кадастри та реєстри.

Читати за темою: Ціна за 1 га сільськогосподарської землі має бути $2000 — думка

Виконано за допомогою Disqus