Американські експерти порадили, як коригувати вміст азоту у ґрунті

15 червня 2020 748 0
Американські експерти порадили, як коригувати вміст азоту у ґрунті

Потребу певної культури в азоті під заплановану врожайність потрібно коригувати з урахуванням багатьох особливостей поля. Про це йдеться у матеріалі «Складаємо дієву систему удобрення. Рекомендації іноземних спеціалістів» на SuperAgronom.com.

Рекомендації Університету штату Канзас щодо азоту для всіх культур визначаються залежно від вмісту органічної речовини у ґрунті. 

Вважається, що протягом сезону на кожен 1% органічної речовини у верхніх 15 см ґрунту мінералізується 22,4 кг/га доступного азоту при вирощуванні ярих культур (наприклад, кукурудза, зернове сорго), але для озимих культур (наприклад, пшениця) мінералізується 11,2 кг/га азоту на кожен відсоток органічної речовини. 

Рекомендації щодо внесення азоту під кукурудзу

Рекомендаціїщодо внесення азоту під соняшник

Фактори, що варто врахувати для більш точного визначення вмісту азоту: 

  • попередник, 
  • залишковий вміст N, 
  • застосування гною, 
  • вміст N у поливній воді, 
  • винос N при випасі та обрана система обробітку ґрунту. 

«Суттєво впливати на врожай може те, як і коли аграрії вноситимуть азотні добрива. Наприклад, пізні або розділені внесення N на зрошуваних полях, особливо на піщаних ґрунтах, часто підвищують ефективність поглинання N за рахунок зниження ймовірності втрат. Крім того, для технологій, в яких застосовується велика кількість решток рослин, таких як no-till, внесення азотних добрива забезпечить запас N для ефективного поглинання ярими культурами», — зазначили експерти під час онлайн Агроекспедиції від компанії «Тревелайт»

Виконано за допомогою Disqus