На Mini Hub досліджуватимуть особливості гербіцидного захисту кукурудзи

23 червня 2020 30 0
На Mini Hub досліджуватимуть особливості гербіцидного захисту кукурудзи
Kurkul.com

З метою дослідження технологій захисту рослин на демонстраційних полях мережі Mini Hub у Тернопільській області було закладено 5 гібридів кукурудзи UNIVERSEED та 3 гібриди лінійки LEGEND.

Дослідні ділянки Mini Hub висіяно на полях агрохолдингу «Контінентал Фармерз Груп». Про особливості гербіцидного захисту культур у новому випуску проекту Mini Hub розповів Олександр Хмелюк, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group у західному регіоні, інформує SuperAgronom.com.

На досліджуваному полі в якості основного обробітку восени було проведено глибоке рихлення, тоді ж було внесено по 40 кг фосфорно-калійних добрив та 140 кг азотних добрив у формі безводного аміаку. Закриття вологи було проведено шляхом культивації навесні.

З метою досліджень на полях Mini Hub у Тернопільській області було висіяно гібриди UNIVERSEED: EXPM 003, EXPM 032, EXPM 017, EXPI 043, EXPH 003 та 3 гібриди лінійки LEGEND: Інсафл, Дрівіа та ДК 315.

«Оскільки попередником на полі був соняшник, відзначається наявність падалиці, з якою необхідно боротися уже страховими гербіцидами. Крім того, поле засмічене осотом, який залишився у спадок від попередньої культури», — повідомив менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group у західному регіоні.

Зазначається, що за осінньо-весняний період в регіоні випало лише 140 мм опадів, що є недостатнім для розкриття максимального потенціалу культури.

«На досліджуваних полях було застосовано ґрунтові гербіциди Сора-Нет (пропізахлор) з нормою 2 л/га та гербіцид Айдахо (тербутилазин) з нормою 1,7 л/га. Аналіз стану посівів свідчить про відсутність дводольних та однодольних однорічних бур’янів. Під час вибору гербіцидів нами були враховані агрокліматичні умови регіону та видовий склад бур’янів. Поєднання двох діючих речовин з різних класів дозволило посилити взаємну гербіцидну дію, при внесенні мінімальних норм препаратів. Пропізохлор діє м’яко на культуру, добре контролює однорічні та деякі злакові бур’яни. У свою чергу тербутилазин стійкий до промивання. Гербіциди було внесено в оптимальні норми за температури ґрунту 11-12°С та достатньої кількості вологи», — зазначив Олександр Хмелюк.

Слід відзначити, що внесення ґрунтових гербіцидів проводилося 23 квітня — на наступний день після посіву культури.

«За умов появи другої хвилі бур’янів нами заплановано внесення страхових гербіцидів. Зокрема, для контролю дводольних бур’янів Сумаро (мезотріон) з нормою 0,25 л/га, а для контролю злакових бур’янів — гербіцид Мусcон (нікосульфурон) з нормою 1,25 л/га. Дані гербіциди можна застосовувати у фазу розвитку від 3 до 8 листа. Важливо пам’ятати, що застосовуючи страхові гербіциди в першу чергу необхідно орієнтуватись на фазу розвитку бур’яну, дводольні повинні мати 1-2 пари справжніх листків, злакові — до фази кущення», — рекомендує фахівець.

Наразі посіви кукурудзи на дослідних полях Mini Hub перебувають у задовільному стані, дещо негативного впливу було завдано за рахунок перепадів нічних та денних температур. Рослини знаходиться в фазі розвитку 1-2 листки, при цьому, особливої різниці між гібридами з різним ФАО наразі не відмічено. Слід зазначити, що з-поміж усіх дослідних ділянок були висіяно гібриди з ФАО від 220 до 440. Олександр Хмелюк також повідомив, що пожовтіння, яке характерне для більшості посівів кукурудзи у західному регіоні, викликано низькими температурами повітря в регіоні.

За подальшим розвитком посівів кукурудзи лінійок UNIVERSEED та LEGEND, технології їх живлення та захисту дізнавайтесь з наступних випусків Mini Hub від LNZ.

Виконано за допомогою Disqus