Аграріям можуть знизити ставку ПДВ до 14%

23 червня 2020 497 0
Аграріям можуть знизити ставку ПДВ до 14%
Kurkul.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції». Про це йдеться на офіційному сайті ВРУ, інформує AgroPolit.com.

Згідно з законопроєктом аграріям можуть знизити ставку ПДВ з 20% до 14%

Авторами законопроєкту є Микола Сольський, Мар'ян Заблоцький, Павло Халімон, Вадим Івченко та інші.

Документ пропонує знизити ставку з 20% до 14% на деякі товарні позиції. Зокрема, велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, свиріпи, ріпаку, соняшника, насіння і плоди інших олійних культур.

Як стверджують автори законопроєкту, від зниження ставки ПДВ виграють не лише сільгоспвиробники, а й переробники, оскільки термін сплати основної суми ПДВ для них  переміщається з дати оплати сировини на дату оплати зобов’язань по операціях з реалізації продуктів її переробки. Відтермінування щонайменше на 30 днів (20 днів декларація + 10 днів сплата ПДВ).

За зниження ставки ПДВ  по операціях з реалізації зернових та олійних культур пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету  експортерам таких зернових та експортерам продуктів їхньої переробки. Тобто,  в рази зменшуються витрати бюджету та ризики втрат, пов’язаних із шахрайством з ПДВ та застосуванням так званих «скруток», оскільки різко знижується ефективність таких шахрайських схем.

Виконано за допомогою Disqus