Стільці IKEA виготовляють із незаконно вирубаної деревини Карпат — екологи

24 червня 2020 81 0
Стільці IKEA виготовляють із незаконно вирубаної деревини Карпат — екологи
AgroPolit.com

Британські дослідники з неурядової організації Earthsight з'ясували, що стільці відомої компанії IKEA виготовляють із незаконно зрубаної деревини з Карпат. Повідомляє AgroPolit.com.

Повідомляється, що розслідування тривало 18 місяців і стосується закупівель компанією ІКЕА української деревини. Дослідники простежили шлях деяких з культових товарів ІКЕА з полиць магазинів до лісу, з якого вони походять.

Earthsight вдалося знайти не лише винуватців незаконних рубок, які досі тривають в Карпатах, а й з’ясувати їх причину.

«Лісомисливське господарство смт Великий Бичків на Закарпатті займає територію, удесятеро більшу за Манхеттен (50 тис. га) у найбільш багатолісній та біорізноманітній частині українських Карпат. Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на санітарні рубки на понад сотню ділянок з квітня до червня 2018 року. Дані, отримані Earthsight, свідчать, що Великобичківське ЛМГ проводило незаконні санітарні рубки у тому ж обсязі в аналогічний період у 2019 та 2020 роках. Дозволи на рубку здорових дерев видали під приводом того, що вони хворі», — йдеться у дослідженні.

Дослідники зазначають, що cанітарні рубки — це поширений в Україні обман, який дозволяє проводити лісозаготівлю у значно більших обсягах, ніж ті, що вважаються невиснажливими. Крім того, виявлено докази порушень законодавства під час лісозаготівлі, зокрема, рубки поза визначеними межами.

Виконано за допомогою Disqus