10% орендної плати за пай будуть непідйомними для фермерів — експерт

8 грудня 2015 88 0
10% орендної плати за пай будуть непідйомними для фермерів — експерт
Latifundist.com10% орендної плати за пай будуть непідйомними для фермерів — експерт

Обіг земель сільгосппризначення потрібно легалізувати — ліквідувати ринок «сірої» оренди, про це заявив генеральний директор агропромислового холдингу«Астарта» Віктор Іванчик, пише Українська аграрна конфедерація (УАК).

За його словами, у державі не повинно бути неврахованої землі — відумерлої спадщини, земель запасу, особливо земель у державній власності, які не дають державі нічого, а навпаки тягнуть із бюджету кошти на якісь програми, дотації.

«Я не бачу іншого виходу на сьогодні, крім того як прозоро передати цю землю в оренду й отримувати реальну плату за її використання. Ми до землі ставимося як до найголовнішого і найціннішого активу. Для нас земля — це можливість у довгостроковій перспективі утримувати і розвивати наш бізнес і працювати в кожній конкретній місцевості», — зазначив він.

На його думку, питання землі надто гостре і болюче, його експлуатують кому тільки не лінь. А треба абсолютно прагматично підійти до вирішення цього питання: що сьогодні земля як головний актив українського народу може дати нашому народові? Вона дозволить отримати належний грошовий потік, який забезпечить нормальні умови життя.

«Людям, власникам земельних паїв, на мій погляд, не слід сподіватися одномоментно розбагатіти від продажу землі, доцільніше було би пайовикам розподілити ці земельні доходи на довгі роки, залишивши їх дітям і онукам. Ті ж власники землі, які не живуть в сільській місцевості, також мають думати про своїх нащадків: чому би не залишити сім'ї доходи від оренди землі на далеку перспективу?», — сказав він.

Також додав, що також слід зважати на реальну вартість оренди паю, бо гонитва за більшими відсотками зрештою призведе до банкрутства орендаря, адже не всі зможуть платити омріяні 10% і вище, тим більше, коли різко впали світові ціни на сільськогосподарську продукцію. Тут вступають в силу економічні важелі, які й обмежують забаганки. За рахунок оренди паю прожити неможливо, однак ці виплати можуть стати надійною фінансовою підтримкою.

Виконано за допомогою Disqus