Не варто боятися Гереги: шанси бути обдуреними рівнозначні

Не варто боятися Гереги: шанси бути обдуреними рівнозначні

Микола Козак 7 грудня 2015 338 0

На теренах рідної Хмельниччини буяють страсті стосовно вояжів посланців «Агрохолдингу 2012» Олександра Гереги. Сам особисто був присутній на такій зустрічі. Мова йшла про те, що герегівці пропонують орендну плату з розрахунку 13 ц зерна за гектар землі і запрошували селян після закінчення терміну нині діючих договорів заключати договори з ними. Це дуже обурило сьогоднішніх орендарів і вони вдалися до акції протесту.

В мене є своя особиста точка зору на цю ситуацію. Для обєктивності: ніколи не був і не є прихильником нардепа Гереги, мало того, вважаю, що з нього депутат, як з мене піп, стосовно законотворчої діяльності — яловість. Але наш люд чомусь не розуміє різниці між депутатством і меценатством, і дуже дешево вміє продатися. Це так, трішки не по темі.

Виникає ряд питаннь як до однієї, так і до іншої сторони конфлікту. Чому сьогоднішні орендарі так бояться Гереги, якщо впевнені у тому, що справедливо поступають зі своїми орендодавцями? Чому, в свою чергу, не підвищать орендну плату, адже Герега пропонує те, що цілком реальне? Чому вони бояться конкурентів?

Особисто я не вірю ні одним (мав честь бути обдуреним кілька разів), ні іншим (щось всередині мені підказує). Та вихід якийсь повинен бути.

Отже… 13 ц з одного гектара. Сьогоднішні кричать — популізм, нереально! Але ж є такі, що вже платять стільки. Це одне.

Інше — дехто поназбирував паїв, обробляє землю без великих затрат, збирає 25-30 ц/га, 3-4 ц віддасть, як плату, та й то — дехто з таким гонором… А в землю потрібно вкладати і збирати 70-80 ц, тваринництво розвивати, переробкою займатися, а не почекати до Нового року, щоб продати дорожче, видаючи це за хист підприємливості.

Крім того, в деяких селах селяни не мали вибору, кому віддати в оренду паї, і є залежними від орендарів (як-то город обробити, щось привезти...) А тут появилися Герегині хлопці. І замість того, щоб вдатися до якихось економічних заходів боротьби з конкурентами, пішли найпростішим шляхом — акцією протесту. Звезли під облдержадміністрацію людей — можливо, що за гречку, а можливо тих, хто ще вчора за гіпсокартон чи пластикові вікна голосував за того ж Герегу і його партію, хто з піною біля рота доказував мені, що Герега хоч і краде, то щось і людям дає… Не те, що інші! Ну, народу все одно кому, лиш би продатися.

Але все-таки те, що є такий спротив, такий ажіотаж, має свій позитив. Насамперед для орендоздавачів. Старі орендарі все одно змушені будуть підняти орендну плату і ніде не дінуться. Бо ще не один конкурент подібний Герезі зявиться.

А Герезі варто задуматися, що земля то не голос селянина за депутатський мандат і тут обіцянки потрібно виконувати. А бажаючим співпрацювати з Герегою не дуже потрібно боятися: шанси бути обдуреними одними, чи другими рівнозначні. Різниця в тому, що в одному випадку можуть дати дрібницю, а потім обдурити, а в іншому випадку — більше. Якщо буде пробіл в законі, то ним скористується кожен, хто матиме змогу і не важливо, чи то буде магнат Герега, чи сусід Василь. Кожен з них знайде таку гарну відповідь, що тобі їх аж жалко стане, як вони старалися, як хотіли, а тут раз і якийсь банк, держава, суд, мафія...

Дуже надіюся, що мене читає якийсь пуриц, що має відношення до цього конфлікту і сподіваюся на його увагу до моєї думки. Бути обдуреним не застрахований ніхто. Тому необхідно максимум відгородити себе від цього. Наш губернатор обіцяв взяти справу до уваги. То нехай, з-поміж інших заходів прийме мою пропозицію:

  • Створити Громадську раду, чи Наглядову раду, чи хай там як називається, щоб контролювала укладання договору оренди та дотримування умов його виконання.
  • Договір оренди земельної ділянки розроблявся не одними юристами Агрохолдингу, чи орендодавцем, а з залученням і погодженням створеної ради.
  • Обовязковий пункт Договору — попередня оплата за оренду ділянки, який може бути виключений лише за згодою орендодавця. Щоб потім нарікав лише сам на себе!
Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою