Щорічні втрати зерна від комірних шкідників становлять 25%

9 липня 2020 71 0
Щорічні втрати зерна від комірних шкідників становлять 25%

Щороку у світі при зберіганні зерна від комірних шкідників втрачається до 25% зібраного зерна, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості. За даними ФАО, світові втрати хлібних запасів оцінюються у 5 млн тонн. Про це йдеться в матеріалі «Зібрати та захистити врожай: ефективні заходи захисту від шкідників запасів» на SuperAgronom.com.

Зібраний врожай пошкоджують понад 400 видів комірних шкідників, у тому числі 116 видів, які виявлено в Україні. Але повний набір шкідників ніколи не присутній в одному господарстві одночасно.

«У більшості випадків вам будуть дошкуляти не більше 4-5 видів. На жаль, повністю знищити усіх шкідників запасів практично неможливо. Але можна знизити щільність популяції шкідників, звівши до мінімуму їхню чисельність і спричинену ними шкоду», — зазначається у матеріалі.

Серед усього цього різноманіття виділяють дві групи: первинні шкідники, які заражують та пошкоджують цілі зернівки, та вторинні шкідники, яким необхідне для живлення вже пошкоджене зерно. Наявність вторинних шкідників свідчить про неоптимальні умови для зберігання зерна. Також активними шкідниками запасів є таргани, або BLATTODEA. 

«Наразі завершуються роботи в полі, наступний етап — збирання врожаю. І настає потреба підготувати складські приміщення для зберігання зібраного зерна. Економічно більш доцільно і простіше обробляти склади фумігантами вологим методом. Для задоволення цієї мети у своєму портфоліо компанія FMC має потужні фуміганти — Фуфаноy® та Простор™», — радять сільгоспвиробникам фахівці компанії FMC.

Виконано за допомогою Disqus