Депутати переписали скандальний законопроект про податки для власників паїв

10 липня 2020 1829 0
Депутати переписали скандальний законопроект про податки для власників паїв
Kurkul.com

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики вніс зміни до початкового варіанту законопроекту про детінізацію с/г земель і виклав їх у альтернативному 3131-д. Про це написав голова комітету у своєму телеграм каналі Данило Гетьманцев, інформує AgroPolit.com.

Наразі текст документу на сайті відсутній. 

«Підтримали на комітеті проект закону про детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції (поставлений дохід) №3131-д. Проект прийнятий з урахуванням інтересів малих фермерських господарств. Серед яких: для фізичних осіб підприємців ставка податку зменшено з 5% до 2% від НГО; передбачено перехідний період, в якому для фізичних осіб підприємців у 2021-2022 рр. коефіцієнт складе 0%», — написав він.

Депутати уточнили, що залишене податкове зобов’язання — мінімальна сума податку, яку мають сплатити власники або користувачі такої землі з доходів від її використання. При чому до бюджету буде доплачуватися виключно перевищення поставленого зобов’язання над сплаченими податками.

Це зобов’язання на практиці означає, що:

  • воно виникатиме лише щодо сільськогосподарських ділянок від 1 га, тобто діятиме для тих, хто обробляє значні земельні площі, що по суті є сільськогосподарським товарним виробництвом;
  • зобов’язання не розповсюджується на присадибні ділянки і городи;
  • зобов’язання не розповсюджується на землю, яка перебуває в офіційній оренді, таке зобов’язання сплачує орендар — це стимулюватиме орендарів укладати офіційні договори оренди, а не домовлятися з власниками паїв «на словах»;
  • при офіційному оформленні договорів оренди власники паїв стають юридично захищеними і зможуть відстояти свої права;
  • до бюджету сплачуватиметься виключно різниця між розміром поставленого податкового зобов’язання та іншими фактично сплаченим податками.

Читати за темою: З 15 липня діятимуть нові правила оформлення землі

Передбачається поетапне введення поставленого податкового зобов’язання шляхом застосування понижених коефіцієнтів для його розрахунку. Замість 4,5 %, які почнуть застосовуватись з 2024 року, пропонується застосовувати коефіцієнт 3% — за 2021 рік, 3,5% — за 2022 рік, 4% — за 2023 рік. Штрафи за неправильно розраховане поставлене податкове зобов’язання за 2021 р. нараховуватися не будуть.

Крім того, для фізичних осіб-підприємців, в тому числі сімейних фермерських господарств перші 2 роки (2021-2022 рр.) ставка зобов’язання взагалі буде нульовою. Ці норми стимулюватимуть розвиток саме малих виробників та сімейних фермерських господарств, яких у нас сьогодні лише більше ста, а повинно бути десятки тисяч.

Виконано за допомогою Disqus