В Україні запустять електронні накладні міжнародного стандарту

23 липня 2020 68 0
В Україні запустять електронні накладні міжнародного стандарту

Український уряд ратифікував Додатковий протокол до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів, що стосується електронної накладної (e-CMR). Заміна паперових накладних електронними підвищить ефективність і безпеку перевезення вантажів, повідомляє IRU.

Після ратифікації цього міжнародного договору Україною число країн, що зобов'язалися реалізувати протокол про електронну накладну, зросла до 27. В основному, це країни Східної Європи, Скандинавії та Співдружності Незалежних Держав.

«З урахуванням стратегічного географічного положення України застосування e-CMR сприятиме розвитку торгівлі в результаті підвищення ефективності логістики внутрішніх і міжнародних перевезень. Застосування e-CMR також прискорить відновлення України після викликаного COVID-19 кризи за рахунок істотного зниження транспортних витрат і скорочення числа фізичних контактів між водіями та клієнтами», — ідеться в повідомленні.

У Міжнародному союзі автотранспорту (IRU) продовжать працювати над популяризацією e-CMR як одного з найважливіших інструментів підвищення оперативності, ефективності та безпеки торгових і логістичних операцій.

Нагадаємо, правила міжнародних вантажоперевезень підпадають під дію Конвенції ООН КДПВ (Конвенції про договір міжнародного перевезення вантажів автомобільним транспортом), відомої також як CMR (абревіатура конвенції французькою мовою — Convention relative au contrat de transport international de Marchandises par Route).

Ця Конвенція ратифікована більшістю держав Європи, а також рядом інших країн. Компанії-відправники, водії та одержувачі вантажів користуються накладними CMR, яка містить інформацію про перевезення товарів, транспортних компаніях і сторонах-одержувачів. До недавнього часу накладні CMR існували виключно в паперовому вигляді, але наразі IRU виступає за переклад накладних в електронний вигляд.

Виконано за допомогою Disqus