Озвучено прогноз ціни зерна на новий маркетинговий рік

25 липня 2020 2079 0
Олександр Кучеренко, директор комерційного департаменту АТ «ДПЗКУ»
Олександр Кучеренко, директор комерційного департаменту АТ «ДПЗКУ»

Основними факторами, які впливатимуть на формування цін с/г продукції цього маркетингового року будуть: сезонність, погодні умови, карантинні заходи, політика. Про це заявив директор комерційного департаменту АТ «ДПЗКУ» Олександр Кучеренко у блозі на AgroPolit.com.

«Існує думка серед експертів, що наступний маркетинговий рік покаже нашим сільгоспвиробникам і трейдерам нові мінімуми вартості на сільгосппродукцію, а особливо на кукурудзу. Дуже було багато розмов про те, що ціни будуть дуже низькими, навіть катастрофічними. Але, на мій погляд, такий сценарій малоймовірний. Наступний рік у середньому покаже щодо кукурудзи ті самі цифри, які ми мали у минулому маркетинговому році. А що стосується пшениці, то, скоріше за все, сільгоспвиробники та трейдери отримають хороші ціни, без значних коливань», — розповів він.

Основні фактори, які матимуть вплив на формування цьогорічних цін — це сезонність та погодні умови, як в Україні, так і у світі. Додатковим фактором може стати нова хвиля коронавірусу і повна непередбачуваність впливу карантинних заходів на логістику.

«Ще один фактор — політична ситуація. Тут можна говорити про «ефект Твіттера Трампа», який проявляється як збірний образ непередбачуваних обставин, пов’язаних зі світовою політикою — чи то виборчий процес у США, чи кризові політичні ситуації в інших країнах світу. Однак ці фундаментальні чинники впливу на ціноутворення останнім часом, на жаль, програють панічним атакам, на які «хворіють» багато учасників ринку. Дуже важливо не панікувати і не провокувати штучних криз, тоді кожен учасник ринку отримає очікуване», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus