Фермер не допускає інспекторів з перевіркою на ферму, де підозрюють спалах АЧС

28 липня 2020 179 0
Фермер не допускає інспекторів з перевіркою на ферму, де підозрюють спалах АЧС
Kurkul.com

У смт Любимівка Каховського р-ну Херсонської обл. на господарстві «Гейко» є підозра на спалах Африканської чуми, проте власник не допускає до перевірки інспекторів Держпродспоживслужби та ветеринарної медицини. Про це передає Суспільне.

«На жаль, власники свиней відмовились виконувати законні вимоги. На території Любимівки розміщена ферма по утриманню свиней і де, на момент реєстрації спалаху, було зареєстровано 350 свиней. На виконання рішення було видано наказ щодо проведення позапланового інспектування, але власник ферми не допускає держінспекторів для проведення інспектування, щоб обстежити клінічний стан тварин», — розповідає Віталій Боярський, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області.

Наразі до поліції написано 15 заяв щодо власників свиней, які не виконують ветеринарних вимог.

Зазначається, що із 350 свиней, які налічувало господарство, залишилося 10. Власник ферми запевняє, що всі 340 поголів’я за 3 місяці з’їла родина.

«Слідчим відділом 14.07.2020 р. до єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ст. 251 ККУ, а саме — порушення ветеринарних вимог. Санкція статті передбачає до 3-х років позбавлення волі. На теперішній час досудове розслідування здійснює Каховський відділ поліції, слідчий підрозділ. У рамках кримінального провадження витребувані у фізичних осіб — підприємців документи, що підтверджують їх повноваження по вирощуванню даних різновидів тварин. Також проводяться допити як власників підприємства, так і осіб, які працюють там», — розповів Данило Добродій, виконувач обов’язків начальника слідчого відділу Каховського відділу поліції.

За його словами, досудове розслідування може тривати до півтора року, адже 251 стаття передбачає позбавлення волі. Втім запевняє, що у цьому випадку воно буде проведене швидше.

Іван Сілін, перший заступник голови Любимівської селищної ради, повідомив що з представниками господарств проводили бесіди.

«Як Держпродспоживслужба так і ми, згідно з законодавством, не маємо права зайти в домоволодіння. До двору ми підходимо спільно з працівниками ДПСС, але на територію ні. Вони посилаються на карантинні обмеження, і доки не закінчиться карантин нас не пустять», — зауважив він.

Повідомляється, що карантинні блок пости, які діяли з 20 по 30 травня, зняли, хоча таких рекомендацій від Держпродспоживслужби не було. У квітні у Каховському районі були зафіксовані випадки африканської чуми свиней. Перевірки господарств тривають до сьогодні.

Читати за темою: На Київщині зафіксували спалах АЧС

Виконано за допомогою Disqus