Мікориза допомагає рослинам протистояти стресам в нестабільному кліматі — фахівець

7 серпня 2020 90 0
Мікориза допомагає рослинам протистояти стресам в нестабільному кліматі  — фахівець
superagronom.com

Застосування препаратів на основі мікоризних грибів допомагають посівам у протистоянні стрессам, які несуть рослинам кліматичні зміни. Про це йдеться у матеріалі «Стреси від кліматичних змін: мікориза допомагає рослині вистояти» на SuperAgronom.com.

Микола Сучек, керівник відділу R&D «VITAGRO PARTNER», зауважує, що нестача вологи викликає значні зміни більшості фізіологічних процесів рослин. Зокрема, відбувається затримка росту листків, стебла, а за тривалої посухи — і коренів; пригнічення фотосинтезу і дихання; затримка росту і недорозвинення генеративних органів.

Він вважає, що допомогти рослині впоратися зі стресом допоможуть біопрепарати на основі мікоризних грибів.

«Розробка британських вчених компанії Legume Technology (відомого європейського виробника інокулянтів та біопрепаратів) — мікоризний препарат MycoFix на основі ендомікоризного гриба Glomus intraradices, по суті, відкриває нову сторінку в оптимальному насиченні ґрунту мікоризантом. Адже саме мікоризний гриб майже в 100 разів збільшує зону поглинання води. Також він в рази підвищує поглинання не лише відносно нерухомих іонів із ґрунту, тих же фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, цинку, міді, заліза, а й посиленого поглинання і транспорту значно рухоміших іонів азоту, особливо за умов посухи», — зазначає Микола Сучек.

Компанія VITAGRO PARTNER порівняно недавно розпочала пропонувати вітчизняним аграріям для обробки насіння озимих MycoFix. І на посівах озимої пшениці вже встановлено підвищення врожайності завдяки застосуванню препарату на рівні від 18 до 22%. На ярих культурах його використовують вже давно, отримавши найкращий ефект на посівах соняшнику, кукурудзи, сої, овочевих культур.

Експерт вважає, що в умовах кліматичної нестабільності, використання мікоризних препаратів у технологіях вирощування сільгоспкультур буквально в недалекому майбутньому стане нормою.

Виконано за допомогою Disqus