Аграрії Херсонщини поділилися технологією вирощування озимих культур в рисових чеках

13 серпня 2020 109 0
Аграрії Херсонщини поділилися технологією вирощування озимих культур в рисових чеках
superagronom.com

У  ТОВ «СТ «Івашківський інкубатор», що знаходиться у с. Тарасівка Херсонської обл., цього року отримали рекордну в Україні врожайність озимого ячменю  — 11,7 т/га за допомогою одного із ефективних способів з використанням рисових систем у сівозміні озимини. Про це йдеться в матеріалі «Озимі зернові в рисових чеках на Херсонщині. Як тут отримують рекордні показники урожайності» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що у господарстві було зібрано 37445 кг зерна сорту Валькірія площі 3,2 га. Земельний банк господарства у двох районах сягає близько 1600 га пайових земель. Ґрунти на полях підприємства — солонці. У цьому сезоні врожайність озимої пшениці 7,9-9,8 т/га, а озимого ячменю — 10,2-11,7 т/га. 

«Зернові ми розпочали сіяти заради цікавості, аби спробувати. Спочатку  мали врожайність 5,7 т/га, потім 6,9 т/га, а зараз хочемо йти на рекорд. Цьогоріч могли б мати 11-12 т/га пшениці, якби не морози до -6 °C, коли було вже 2 міжвузля. Як розрізали рослину, то колос був коричнево-чорний. Фермери 2-3 т/га врожаю втратили через похолодання», — стверджує Юрій Томащук, головний технолог ТОВ «СТ «Івашківський інкубатор».

Іван Яцко, регіональний представник компанії CHEMISCHE GUTER, зазначив, що господарства зазнали серйозних втрат, коли після морозів дискувати поля та сіяли соняшник, не маючи вологи, а фермери, які залишили посіви на богарних землях Херсонщини, збирали по 4 т/га.

«У ТОВ «СТ «Івашківський інкубатор» ми теж маємо богарні землі, де вирощуємо тверді сорти пшениці озимої Континент і Блискучий. Вона не кущиться. Її потенційна врожайність 4,5 т/га, а ми маємо 7,9-8,5 т/га», — додав Юрій Томащук.

Але технолог зазначив, що більшість господарств в Україні не хочуть вирощувати тверді сорти пшениці, тому що на сьогодні важко знайти ринок збуту і врожайність такої пшениці нижча, ніж м'яких сортів.

У господарстві двопільна сівозміна: 50% рису та 50% зернових. Юрій Томащук відзначив, що прибуток від зернових у господарстві на рівні, як і від рису. У чеках намагались вирощувати також сою, ріпак та соняшник. Головний технолог зауважив, що вирощування рису в монокультурі призводить до певних негативних наслідків.

«Цьогорічні погодні умови дуже вплинули на розвиток хвороб і шкідників, адже їх більше, ніж цього хотілось би. Зима була тепла, все пережило», — додав Юрій Томащук

Головний технолог ТОВ «СТ «Івашківський інкубатор» секретом успіху назвав запас вологи в чеках після рису, адже цього року у господарстві на підтоплювали пшеницю та ячмінь.

Виконано за допомогою Disqus