Палити стерню дорого для гаманця і шкідливо для здоров'я — Держекоінспекція

17 серпня 2020 122 0

Інспектори ДЕІ за останній тиждень оштрафували декількох паліїв — на Вінниччині, де фермер спалював рештки після жнив, та на Харківщині, де випалили близько 15 тис. м кв. сільськогосподарської землі. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook.

«Попри підвищення штрафів за паління трави, бачимо, що ця небезпечна традиція все ще в «тренді». Ні пожежі в Чорнобилі, ні на Луганщині українців нічому не навчили. Аргументи проти спалювання трави, на кшталт, шкоди для здоров’я, погіршення врожайності ґрунту та небезпеки пожеж, не працюють», — написав Мальований.

Тому він вирішив «вдатися до найбільш переконливого доказу».

«Цьогорічні пожежі на Луганщині обійшлися державі у близько 450 мільйонів гривень. Кошти на відновлення будуть братися з бюджету України, який, зокрема, наповнює кожен з вас. Ці гроші могли б піти на будівництво лікарень, ремонти доріг чи матеріальну допомогу населенню. Але їх витратять на те, щоб ліквідувати наслідки пожежі, яка, ймовірно, і виникла через спалювання трави», — зазначив голова Держекоінспекції.

 

Він також додав, що у Європі поводження з біовідходами, зокрема, і рослинними рештками, регулюється екологічними директивами.

«Впевнений, що невдовзі і український парламент ухвалить законопроект №2207-1-д «Про управління відходами», де також прописані норми поводження з таким видом сміття, як рослинні рештки. Вірю, що це змінить ситуацію зі спалювання трави і цей звичай відправиться у небуття», — підсумував очільник Держекоінспекції.

Виконано за допомогою Disqus