Криза у Білорусі не вплине на ринок пального в Україні — експерт

18 серпня 2020 111 0
Криза у Білорусі не вплине на ринок пального в Україні — експерт
nefterynok.info

Весь останній тиждень трейдери будують прогнози щодо поставок нафтопродуктів із Білорусі. Проте, масові протести в країні матимуть лише тимчасовий та незначний вплив на паливний ринок України. Про це повідомляє Тraktorist.ua з посиланням на директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна.

Хвилювання аналітиків обумовлене значенням Білорусі в загальній «картині» постачання нафтопродуктів в Україну (30% вітчизняного ринку, а по бітуму — 50%). 

«Про страйк оголосили лише працівники НПЗ «Нафтан», а інформація про другого й основного постачальника палива в Україну Мозирського НПЗ наразі відсутня. Маю великі сумніви щодо загрози стабільній роботі білоруських НПЗ. Трудові колективи не можуть не розуміти, що будь-яка дестабілізація виробництва вдарить не по Лукашенко, а по них. Єдиний, хто може дестабілізувати ситуацію, це Росія, яка забезпечує левову частку сировини. Але мотивів цього я теж не бачу, хіба що ситуація якось сильно радикалізується», — говорить Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи А-95.

Аналітик вважає, що ситуація в Білорусі, як максимум може обернутися тимчасовою (на 2-3 тижні) нестабільністю з поставками.

Зважаючи на те, що Україна вже пів року перебуває у стані профіциту дизпалива й бензину, а ринок відкритий для всебічних поставок, Куюн вважає об'єктивною необхідністю збереження диверсифікованої моделі, яку уряд неодноразово ставив під сумнів пропозиціями ведення мита чи квот. Саме диверсифікація забезпечувала нівелювання для кінцевого споживача трикратних за останній рік «саботажів» постачальників.   

Директор консалтингової групи зазначає, що дійсно проблемною позицією може стати бітум, білоруські поставки якого складають половину ринку, а альтернатив немає (імпорт морем українські трейдери лише освоюють). Проте й це питання не має стратегічної важливості для економіки і життєдіяльності країни, на відміну від дизпалива та бензину. 

Виконано за допомогою Disqus