Протести в Білорусі: виробники добрив, шин і продовольства зупинили роботу

12 серпня 2020 274 0

Учора 11 серпня 2020 року працівники провідних компаній у Білорусі приєдналися до національного страйку, пов’язаного з невизнанням результатів виборів президента РБ напередодні.

Стало відомо, що в «Гродно Азот» 2 цехи відмовились працювати, повністю зупинив роботу Жабінківський цукровий завод, частково — Мінський маргариновий завод. Також зупинила роботу «Белшина».

Про це стало відомо з Телеграм-каналау МАЯ КРАІНА БЕЛАРУСЬ.

Однак офіційно керівництво ВАТ «Гродно Азот» спростувало цю інформацію. Крім того, спростовують чутки і про страйки на всіх підприємствах, що входять в концерн «Белнафтахім».

Українські екперти припускають, що імовірність зупинки нафтопереробних заводів Білорусі є, але вона не висока. Офіційно поки що жоден із заводів не заявив про приєднання до страйку.

Були перебої з фінансовими операціями, але це пов'язують із відключенням інтернету. Немає юридично підтвердженої інформації про те, що хоча б одне підприємства зупинилося або його працівники не вийшли на роботу.

Президент Асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук розповів, що страйк на НПЗ в Білорусі може призвести до екологічної катастрофи. Зупинити заводи дуже дорого і в одну мить це зробити неможливо. 

«Різко зупинити нафтопереробний завод неможливо в принципі. Це безперервне виробництво. Якщо працівники заводу не вийдуть на роботу, то станеться техногенна аварія рівня Чорнобиля. Навіть в поганому сні важко уявити зупинку нафтопереробного заводу. У Білорусі працюють професійні нафтовики, їм навіть в голову таке не прийде. Призупинення навіть однієї установки стане причиною аварії», — говорить Леонід Косянчук.

Джерела видання Enkorr у білоруській нафовій галузі повідомляють, що нині білоруські НПЗ працюють в стабільному режимі, передумов для будь-яких збоїв немає. 

«Усі довгострокові контракти, а також спотові відвантаження будуть виконані в повному обсязі. Якщо хтось переживає через проблеми з Інтернетом, то хочу нагадати, що ми вміємо користуватися факсами, а також на кожному з підприємств є телетайпи»,— заявив учасник ринку.

Виконано за допомогою Disqus