Від держдотування вирощування гречки постраждають фермери — думка

19 серпня 2020 1103 0
Від держдотування вирощування гречки постраждають фермери — думка
Kurkul.com

Наразі в Україні все менше аграріїв, які сіють гречку. Зокрема експерти пояснили чому невигідно займатися вирощуванням культури та які шляхи вирішення цієї проблеми. Про це йдеться у матеріалі «Бій за гречку: щоб Україна була з крупою, уряду потрібно приструнити казахських і білоруських виробників» на AgroPolit.com.

Антон Міллер, генеральний директор ТОВ «П'ятихатський комбінат хлібопродуктів» (компанії «Тріо»), запевняє, що зі зміною клімату, у господарстві взагалі не сіють гречку, адже не отримують високої врожайності.

«Наразі в Україні тільки північні області (Чернігівська, Сумська) та окремі західні (Хмельницька, Житомирська) ще сіють гречку, але й у тих зникає інтерес. Економічно їм доцільніше посіяти кукурудзу, соняшник і пшеницю, тому що прибутковість буде вищою... У РФ значно кращі умови вирощування гречки. Не приваблює аграріїв України вже й ціна. За всю історію України такої закупівельної ціни на зерно гречки, як у цьому році, ще не було: 1 т зерна — близько 20 тис. грн за 1 т. Торік в цей же період часу вона коштувала 8-9 тис. грн. І це все одно не простимулювало аграріїв збільшити посівні площі, щоб забезпечити внутрішній ринок цим продуктом», — каже він.

Також переробники пояснюють, що піддають жару внутрішній ціні на гречку митні перекоси, адже вартість імпортованої з Казахстану крупи фактично вводить економічні обмеження на ціну круми, яку виробляють в Україні.

«Ми не можемо давати вітчизняному виробнику зерна гречки ту ціну, яку він хоче, тому що для нас дорога сировина зробить збитковими наші виробництва: ціна сировини є однією з основних складових при формуванні ціни на готову продукцію. Ціна дешевої готової продукції з Казахстану напряму впливає на формування ціни на сировину на внутрішньому ринку, тому введення ввізного мита на зерно гречки походженням із РФ аж ніяк не впливає на ціну вітчизняної сировини: вона й так перебуває під ціновим тиском крупи гречаної, яку імпортують з Казахстану», — пояснює генеральний директор ТОВ «П'ятихатський комбінат хлібопродуктів».

Переробники і не в захваті від закликів дотувати виробників гречки, що ширяться ринком. Адже, за їх словами, це призведе до корупції.

«Зараз лобіюють ідею, що потрібно ввести певний рівень дотації за вирощування гречки. Але чим дотація навіть у розмірі 3 тис. грн може мотивувати аграрія, якщо його не мотивує нинішнє зростання цін? Держдотування призведе тільки до певної корупційної складової, це все буде непрозоро, тобто на дотацію зможе розраховувати тільки якась група аграріїв, швидше за все, великі, а інші аграрії — дрібні, середні, які взагалі цю культуру викреслять», — вважає Антон Міллер.

Михайло Тюляков, керівник відділу готової продукції ТД «НОВААГРО», запевняє, що до корупції призведе і те, якщо допомога конкретному аграрію буде з акцентом на те, кому він має віддати вирощену гречку.  

 «Така допомога повинна бути спрямована самому товаровиробникові, а не так, як зараз пропонують – стимулювати тих, хто вирощує насіння гречки, потім визначать коло сертифікованих елеваторів. В такому разі одразу постає питання сертифікації переробників і того, як це відбуватиметься», — погоджується з колегами Анатолій Власенко, генеральний директор ТОВ «Олімп». 

Виконано за допомогою Disqus