Названо основні критерії фермерів при виборі гібридного насіння

10 вересня 2020 50 0
Названо основні критерії фермерів при виборі гібридного насіння

У компанії ВНІС постійно працюють над вдосконаленням гібридів, збільшенням врожайності та якості зерна. Про це розповіли власники української компанії Мирослав і Ярослав Парії у матеріалі «Селекція не обмежується національною ідеєю. Доведено ВНІС» на  Latifundist.com.

За словами Ярослава Парія, основними критеріями в аграріїв при виборі гібридів є висока врожайність і адаптованість гібрида до технології вирощування. Він додав, що в компанії постійно працюють над якістю зерна та змогли досягти врожайності 9-10 т з 1 га озимого жита при оптимальній технології.

«Крім того, важливою особливістю наших сортів жита є висока стійкість до вилягання за рахунок коротких стебел. До речі, товсте стебло і укорочені міжвузля також збільшують стійкість культури до грибкових захворювань», — додав аграрій.

Також, за словами Ярослава Парія, в останні роки в Україні стали використовувати жито (як зелену масу, так і зерно) в годуванні тварин.

«Багато компаній, які займаються вирощуванням ВРХ, спочатку сіють жито (для сінажу). Збирають її в травні і поле засівають кукурудзою (для силосу). Таким чином отримують з однієї ділянки два врожаї на рік. Тому, якщо раніше ми працювали в основному над якістю зерна, тепер звернули увагу на зелену масу жита. І як один із напрямів селекції стали розвивати врожайність зеленої маси. Останні 2 роки на наших сортах жита проводили експеримент: зрізали зелену масу і з'ясували, що ця культура може формувати 70 т з 1 га зеленої маси», — додав він.

Як зазначається у матеріалі, на створення 1 гібрида йде приблизно 3-4 роки.

Як розповів Мирослав Парій, наразі проводиться селекційна робота по 4 напрямках: соняшник, озимий та ярий ріпак, кукурудза і зернові, в основному озима м'яка пшениця (також жито, спельта та ін.). Крім того, в компанії є додаткові напрямки із сорго, цукрових та кормових буряків, гороху, ячменю, вівсу.

«В цілому, оскільки у нас працюють фахівці, які володіють технологіями селекції самозапильних і перехреснозапильних культур, а також фахівці з біотехнологічних культур, ми готові взятися за будь-яку культуру і створити гібриди за короткий термін», — додав Мирослав Парій.

В «Реєстрі сортів рослин України» від компанії ВНІС зареєстровано 17 гібридів соняшнику. Ще 10 гібридів проходять зараз реєстрацію. У лінійці зернової кукурудзи 12 гібридів з ФАО від 210 до 370. Також 9 зареєстрованих гібридів кукурудзи (SH-2тіпа). У лінійці зернових колосових є спельта (сорт «Зоря України» і «Європа»), жито (сорт «Сіріус») і 5 сортів озимої пшениці.

Виконано за допомогою Disqus