Через два роки ВНІС представить лінійку гібридів ваксі кукурудзи

17 вересня 2020 129 0
Через два роки ВНІС представить лінійку гібридів ваксі кукурудзи

Одним з основних напрямків селекції кукурудзи є зерновий. Більшість селекційних процесів зосереджуються саме на продуктивності культури, а не на якісних характеристиках зерна. Про це розповів Мирослав Парій, керівник Всеукраїнського наукового інституту селекції, у матеріалі «Ставка на селекцію. Як обирати насіннєвий матеріал кукурудзи?» на SuperAgronom.com.

«З часом настане спеціалізація гібридів культури. На сьогодні вже починають впроваджувати гібриди ваксі, що мають змінений крохмаль, і кукурудзу на олію, що стоїть на прилавках наших магазинів. Але це все тісно пов'язано з ринком готової продукції: якщо буде попит — буде й пропозиція», — спрогнозував керівник компанії ВНІС.

За словами Мирослава Парія, через два роки ВНІС представить лінійку гібридів ваксі кукурудзи.

У матеріалі зазначається, що у промисловому виробництві першочергову роль відіграють урожайність як комплексна ознака та вологовіддача зерна, адже саме ці два компоненти формують собівартість продукції. 

«Рослина кукурудзи — це живий організм, і чим більшу адаптивність до стресів він має, тим менший у нього потенціал врожайності. Але не буває такого, щоб гібрид був і високоврожайним, і стабільним, і стійким до посухи чи до морозів», — стверджує Мирослав Парій.

У ВНІС наразі націлені на селекцію гібридів, які за різних умов характеризуються стабільним рівнем урожайності. Їх вирощують у 8 дослідних точках у різних кліматичних зонах України. У портфелі Всеукраїнського наукового інституту селекції для аграріїв представлені 9 як високопродуктивних, інтенсивних, так і стабільних гібридів на зерно, силос та біогаз.

«Є гібриди, які переносять посуху із меншими втратами врожаю, але сказати, що є абсолютно посухостійкі, не можна. Велику роль у посухостійкості відіграє коренева система рослини, тому ті гібриди, що мають швидкі темпи її розвитку на початкових етапах, менше страждають», — зауважив  Володимир Скорик, провідний агроном компанії ВНІС.

Читайте також: Названо основні критерії фермерів при виборі гібридного насіння

Виконано за допомогою Disqus