Ціни на яблука впали до найнижчих показників за останні 5 років

14 вересня 2020 1273 0
Ціни на яблука впали до найнижчих показників за останні 5 років
pixabay.com

В Україні протягом перших 10 днів вересня відбулось найбільше за останні 5 років падіння ціни на яблука. Наразі на гуртовому ринку «Шувар» популярні сорти яблук продаються за 10-15 грн/кг, тоді як у перший день осені їх пропонували за 18-20 грн/кг. Про це повідомляє info.shuvar.

«Є два фактори, які вплинули на таке різке падіння ціни: хороший урожай яблук та доволі висока ціна на старті сезону. У першій декаді вересня на гуртовому ринку «Шувар» реалізовано 1,25 тис. т яблук, що на 19% більше у порівнянні з минулим роком. Зараз українські аграрії збирають осінні сорти яблук, які мають невеликий термін зберігання, тому пропозиція збільшується, а ціни знижуються», — розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» гуртового ринку «Шувар».

Водночас у попередні 5 років у цей період яблука продавались за ціною 8-10 грн/кг. Винятком був 2018 р., коли яблука на «Шуварі» продавались по 4-5 грн/кг.

Аналітики ринку не виключають, що ціни на яблука цього сезону можуть бути нижчими. Водночас ситуація на ринку імпортних фруктів може підтримати ціни української продукції.

«Курс гривні знижується, тож імпортні фрукти дорожчають. До того ж не зрозуміло, як імпортери будуть працювати в умовах карантину: чи буде внутрішній ринок відкритим для іноземних фруктів у сезон великого імпорту, який починається у жовтні. Все це говорить про доволі непогані перспективи створення міцних стосунків між українськими виробниками фруктів та трейдерами. Втім на імпортозаміщення можуть розраховувати лише ті фермери, які можуть запропонувати українським трейдерам фрукти, якість яких не відрізняється від якості імпортної продукції. Таких фермерів в Україні з кожним роком стає все більше», — додає Тетяна Гетьман.

Раніше повідомлялося, що в Україні зафіксовано рекордно високі ціни на яблука

Виконано за допомогою Disqus