Сходи озимих отримають додаткове загартування

17 грудня 2015 85 0
Мінлива груднева погода в Україні не дозволяє сходам озимих ані відновити вегетацію, ні зануритися в глибокий зимовий сон
МінагропродМінлива груднева погода в Україні не дозволяє сходам озимих ані відновити вегетацію, ні зануритися в глибокий зимовий сон

Мінлива груднева погода в Україні не дозволяє сходам озимих ані відновити вегетацію, ні зануритися в глибокий зимовий сон, зазначив аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький, пише «ПроАгро».

За його словами, тим не менш, саме такий характер погодних умов може поліпшити загальний стан озимих.

«Було б набагато гірше, якби зараз до нас прийшло різке похолодання, особливо у відсутність снігу. Але морозів до кінця місяця не буде, більше того — через кілька днів в Україні потеплішає, і новий рік, швидше за все, ми будемо зустрічати при температурі +4-10ºС удень ​​і природному зниженні температури вночі», — розповіла начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

За її словами, така зміна денних «плюсів» на нічні «мінуси», більше характерна для листопада місяця, дозволить сходам отримати додаткове загартування. Крім того, незважаючи на те, що завершилися ростові процеси, у рослинах триває накопичення цукрів та інших корисних речовин, які допоможуть їм пережити можливі подальші несприятливі погодні умови.

«Поки входження у зиму, якщо це так можна назвати, йде добре, а м'який початок зими є як би компенсацією природи за посушливу осінь. Але, звичайно ж, заспокоюватися не варто, оскільки все залежатиме від погоди у зимові місяці і на початку весни. Найбільшу загрозу для озимих являють сильні морози при недостатньому сніговому покриві і різкі коливання температури», — підкреслила Тетяна Адаменко.

Виконано за допомогою Disqus