Господарство з Волині зазнало збитків через ураження соняшника філодіями

29 вересня 2020 360 0
Господарство з Волині зазнало збитків через ураження соняшника філодіями
superagronom.com

Цього року ТОВ «Руслан-Агро», яке знаходиться у Володимир-Волинському р-ні Волинської обл., зіткнулося із проблемою філодій на посівах соняшнику, зазнавши чималих збитків. Про це розповіла Юлія Кротач, агроном господарства, у матеріалі «Якщо компанія такого рівня не змогла нам допомогти, то я навіть не знаю, хто зможе» на SuperAgronom.com.

«Під соняшник у нас відведено 150 га, усю цю площу засіваємо зазвичай одним гібридом. Минулого року це був гібрид П63ЛЕ113. А от цього року вирішили спробувати високоврожайний гібрид, з високим потенціалом, НК Конді», — розповідає Юлія Кротач.

Проте, за її словами, сподівання на високу продуктивність не виправдалися. Адже посіви соняшнику у господарстві цьогоріч суттєво постраждали від ураження філодіями.

«У фазі 8 листків ми вже побачили щось не те, тобто побачили надмірну гіллястість стебла, були такі ледь помітні мутації стебла, і вже тоді нас це дещо насторожило. Але основну масу нетипових змін ми побачили у фазі цвітіння, і вже від цієї фази досліджувались кожного дня кошики. На початку цвітіння ми побачили ненормальне перетворення квіток у так звані листкові структури. Ми вираховували, коли культура вже досягла повністю цвітіння, на всій площі посівів соняшнику діагональним методом: на деяких ділянках було уражено філодіями від 30% до 50% рослин», — зазначила агроном.

Відповідно, після збирання врожаю виявилося, що отримати заплановану продуктивність не вдалося. А господарство має суттєві збитки від вирощування соняшнику, хоча розраховувало на прибуток.

Юлія Кротач розповіла, що врожайність соняшника, в залежності від ураження, була від 2 до 3 т/га. Проте потенціал цього гібриду становить 4-5 т/га, він має бути високопродуктивним і давати набагато вищий урожай

«Близько 50% насіння недозрілого. Ми вийдемо у великий мінус, адже під соняшник в нас завжди вноситься органіка, у зоні Полісся це важливо для отримання гарних врожаїв. Ми вносили курячий послід, що в наш час досить недешево, та багато мінеральних добрив. І очікували, звичайно, як мінімум 4 т/га соняшнику зібрати. Зокрема, минулого року ми збирали 3,8-4 т/га соняшнику. Це був інший гібрид, але від селекції Syngenta ми меншого не очікували», — відзначила вона.

За словами агронома, подібну ситуацію саме з гібридом НК Конді цьогоріч також спостерігають інші фермери регіону.

«У наших знайомих була така ж ситуація з цим гібридом. Причому ураження філодіями характерне для цьогорічної партії насіння, яке нам продали. Залишки минулорічної партії гібриду НК Конді, висіяні на демо-ділянці, такого масового ураження не показали», — підсумувала Юлія Кротач.

Читати за темою: Гібриди соняшнику Syngenta стали лідерами із ураження рослин філодіями

Виконано за допомогою Disqus