Стало відомо, що спричинило появу філодій на соняшнику

1 червня 2022 181 0
Філодії на соняшнику
Kurkul.comФілодії на соняшнику

Майже два роки тому в Україні вперше було виявлено у посівах соняшнику філодії. Першим про можливу інфекційну природу цього явища заявляв Олександр Акулов, вчений-міколог, кандидат біологічних наук, доцент ХНУ імені В.Н. Каразіна, пише SuperAgronom.com.

Наразі фахівець отримав підтвердження своїм припущенням, про що повідомив у Facebook.

«Ще тоді я припустив, що це може бути інфекційна хвороба, викликана якимось (можливо, ще невідомим науці) видом фітоплазми. Я обіцяв аграріям України докласти максимум зусиль, аби це довести або спростувати. Але попереджав, що це буде не швидко і не просто. Нарешті, завдяки допомозі мого колеги Олександра Зіненка, за технічної та фінансової підтримки львівської біотехнологічної компанії Explogen LLC, ми маємо цікаві новинки. Вперше в Україні було здійснено мультигеномне секвенування зразків соняшника з ознаками філодії. Завдяки цьому дослідженню було визначено усі види бактерій у зразку і їх кількісне співвідношення. 4% бактеріальної ДНК належить невідомому дотепер науці виду спіроплазми!», — зазначив Олександр Акулов.

Він уточнив, що спіроплазми — малодосліджена група фітоплазм, клітини яких мають спіралевидну форму. Вони живуть у флоемних соках рослин і можуть викликати їх хвороби. Найбільш досліджені на цей час види: Spiroplasma citri (збудник стабборна цитрусових) та S. kunkelii (збудник затримки росту кукурудзи).

«Сподіваюся, що у подальшій співпраці з Explogen LLC ми продовжимо вивчати цей об'єкт і зможемо описати цей вид бактерії та розробити експрес-тест для її виявлення у рослинах», — додав науковець.

Читайте також: Названо ефективне рішення для контролю хвороб саду та винограду

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus