Syngenta відмовила фермеру у незалежній експертизі насіння соняшника, ураженого філодіями

30 вересня 2020 779 0
Syngenta відмовила фермеру у незалежній експертизі насіння соняшника, ураженого філодіями
superagronom.com

Фермерське господарство «Руслан-Агро», яке зазнало збитків через розповсюдження філодій на посівах соняшнику, повідомляли про свою проблему дистриб’юторів та безпосередньо компанію Syngenta, як оригінатора гібрида НК Конді, але конкретної допомоги чи компенсації не отримали. Про це йдеться у матеріалі «Якщо компанія такого рівня не змогла нам допомогти, то я навіть не знаю, хто зможе» на SuperAgronom.com.

«Дистриб’юторам повідомляли, пояснювали всю ситуацію, але на даний момент відповіді ніякої конкретної не було. Звернулися і безпосередньо до оригінатора гібриду компанії Syngenta. Її представники тричі відвідували господарство, разом з нами оглядали посіви, але кожного разу запевняли нас, що винен стрес рослин від коливання температур. Нас запевняли, що насіння гарне. Дистриб’ютори теж отримали таку відповідь», — розповіла Юлія Кротач, агроном господарства.

Вона зазначає, що обурена тим, як було проведено дослідження насіння гібриду, що залишилося після висіву.

«Мене обурює і навіть шокує те, як компанія Syngenta підійшла до дослідження зразків насіння. Представники компанії відібрали у нас зразки, щоб провести лабораторний аналіз на зараження цикадами та попелицями, на засмічення, інші проблемні фактори. Так от, вони не шукали якусь незалежну лабораторію, а віддали насіння у свою власну. До того ж нас навіть не запросили бути присутніми при дослідженні, аби виключити ризик фальсифікації результатів та провести процедуру максимально прозоро. До нас просто приїхали вчергове і сказали: з насінням все добре, ми впевнені», — каже Юлія Кротач.

Вона вважає, що це було некоректно стосовно них. У господарстві зробили для себе висновок: надалі будуть шукати гібриди соняшнику іншої селекції, щоб намагатись убезпечити себе від збитків.

Раніше повідомлялося, що господарство з Волині зазнало збитків через ураження соняшника філодіями

Виконано за допомогою Disqus