При закладанні силосу в курган втрати можуть становити до 20% маси — Травецький

2 жовтня 2020 66 0
При закладанні силосу в курган втрати можуть становити до 20% маси — Травецький

При заготівлі силосу є два варіанти: закладка в курган і в силосну яму. Якщо ми обираємо курган — слід бути готовим до того, що 15-20% силосної маси ми втратимо. Для силосної ями цей показник варіюється в межах 3%. Про це розповів Михайло Травецький у матеріалі «Школа тваринника: Силос для «чайників» від Михайла Травецького» на Kurkul.com.

Він також зазначив, що заготівля силосу починається з вибору гібрида.

«Уявімо ситуацію, що ви обрали класний гібрид і навіть вмовили вашого агронома дотримуватися на 100% технологічної карти. Внесли все, що треба, та ще і гною дали (є такий у нас, тваринників, бонус). Так от, у таких умовах ваш силосний гібрид може дати космічні на сьогодні 600–700 ц/га врожайності», — розповів Михайло Травецький.

Він додав, що головне його правильно зібрати.

«Тут важливо розуміти, що у вас є два важливі стратегічні напрямки: поле та силосна яма. Тому потрібно мати двох керуючих на цих напрямках. Один бос у полі, другий — на ямі, у постійній комунікації один з одним. Коли комбайн виходить у поле і в нас є супергібрид, усе, що потрібно — не зіпсувати його», — розповів експерт.

За його словами, саме тому необхідно мати максимально заточені ножі та правильно налаштований корнкрекер.

«Хлопці на комбайнах знають, що з корнкрекером машина може «захлинатися». Без нього комбайн може йти 20 км/год, як підеш води випити, то ще треба наздогнати його, щоб ускочити назад. А з корнкрекером, буває, ще й підганяти треба, бо йде 10–12 км/год, треба зерно плющити. Усе це через неправильне налаштування корнкрекера», — додав Михайло Травецький.

Коли комбайн готовий до роботи, то варто також правильно обирати висоту зрізу. За словами експерта гарний варіант — верхній сухий листок.

І, на його думку, не менш важливий етап — логістика, вивіз маси з поля на яму.

«Тут якраз і потрібна комунікація, потрібна людина, яка повністю контролює процес: давиться яма чи не давиться, скільки зеленої маси можна підвозити, наскільки швидко рухатися. При закладці в силосну яму потрібно подбати про «подушку» хоча б у 30 см — розкатати солому, щоб увібрати сік, який пустить силос, і знизити кількість зіпсованої маси», — підсумував Михайло Травецький.

Виконано за допомогою Disqus