В Україні зросте ціна хліба — експерт

2 жовтня 2020 153 0
В Україні зросте ціна хліба — експерт
Kurkul.com

Юрій Дученко, віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП), вважає, що найближчим часом подорожчають базові продукти хлібної групи. Причинами підняття цін є зростання вартості пшениці та продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні практично на 20% з початку 2020 р. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«З початку року вартість пшениці зросла на 40%, лише за вересень — на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яка становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія», — зазначає він.

За словами віцепрезидента ВАП, ще на 20% подорожчали пакування, енергоносії, логістичні послуги.

«Через девальвацію гривні зросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання. Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов’язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат. Це не лише дезінфекція або санітарний контроль, а й упакування для всієї продукції та переобладнання ліній для її використання. При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати», — зазначив Юрій Дученко.

Він зауважив, що в ситуації, що склалася потрібно вже найближчим часом готуватися до підвищення цін на хліб.

«На жаль, стримувати їх більш немає можливості. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба», — підкреслив віцепрезидент ВАП.

Він також додав, що подорожчання, ймовірно, чекає і хлібобулочні вироби, а також кондитерську групу через підвищення цін на цукор.

Читати за темою: Оприлюднено зміну цін на основні с/г продукти за рік

Виконано за допомогою Disqus