Діджиталізація забезпечує безпомилкову роботу агрономів — думка

5 жовтня 2020 57 0
Діджиталізація забезпечує безпомилкову роботу агрономів — думка
Kurkul.com

Для уникнення помилок і огріхів у агронома має бути планова структура щодо кожного поля, загальна черговість робіт і процесів, забезпечити які може цифрова система. Таку думку озвучив Олександр Підгорний, головний агроном Grano Group у матеріалі Організація агрономічної служби в Grano Group. Інтеграція нових технологій в рослинництві на Superagronom.com.

Він зазначив, що зараз компанія використовує деякі інструменти, але вони поки що розрізнені та потребують доопрацювання.

«Наприклад, супутникові знімки періодично аналізуємо, бачимо де проблема, і сповіщаємо персонал, щоб вони розуміли, що за проблема і куди треба їхати. Щодо ретроспективного аналізу, то ми, звісно, звертали увагу на врожайність попередніх років, але це було не дуже ефективно, адже багато полів простоювали, і щоб запустити поле в обробку, його потрібно було окультурити. Ми не знали цей регіон, треба було спочатку поля «розігнати», змусити рослини працювати на пісках. У таких умовах, навіть якщо є вологість, питання навіть не так живлення, як надходження кисню. Зокрема, як змусити рослину через листкову поверхню поглинати кисень. Потрібні були підказки, аналіз цих процесів. Такої інформації не вистачає», — розповів він. 

Читати за темою: Grano Group планує оцифрувати чернігівський кластер за допомогою сервісу AgroOnline

Ще одним важливим чинником для агрономів, на думку Олександра Підгорного, є огляди полів, зокрема контроль процесу є в будь-якому разі, а також певний регламент щодо того, на що агроному потрібно звернути увагу. 

«Ми хочемо, щоб був ресурс, на якому буде прописано, на який вид операції йде агроном і які у нього стоять завдання. Якщо це, скажімо, сівба, то мають бути 3 фото агрегата, глибина загортання насіння тощо. А ще ми хочемо, щоб у агронома був перед очима і бізнес-план господарства, бо вся діяльність має бути систематизована. В агронома має бути планова структура щодо кожного поля, загальна черговість робіт і процесів. Адже якщо агроном обмежений в інформації, він наче перебуває за бортом», — пояснив головний агроном. 

Максим Єлісєєв, засновник AgroOnline, в свою чергу зазначив, що таке побажання головного агронома вже опційно є у їхній системі і називається «методики огляду». 

«Більше того, є конкретні регламенти огляду поля, які чітко встановлюють всі вимоги і параметри, які лінійний агроном має зафіксувати і внести у програму. Це допомагає краще систематизувати отриману інформацію і приймати більш ефективні та правильні рішення», — підсумував він. 

Виконано за допомогою Disqus