Неправильна обробка стерні може призвести до зараження фітопатогенами — думка

8 жовтня 2020 2812 0
Неправильна обробка стерні може призвести до зараження фітопатогенами
Kurkul.comНеправильна обробка стерні може призвести до зараження фітопатогенами

Кукурудза і озима пшениця в середньому дають 4-5 т/га рослинних залишків. Ті господарства, які мають тваринницькі комплекси, всю солому вивозять туди. Але більшість підприємств залишають її на полі для подальшої оранки, а неправильна обробка стерні може призвести до зараження грунту фітопатогенами, а біомаса створює відмінні умови для перезимівлі шкідників. Про це Latifundist.com розповів Михайло Скорейко, головний агроном філії «Перспектив» «Зернопродукт МХП» у матеріалі «Біопрепарати в дії. Як агрохолдинги грунт відроджують».

За його словами, є й такі «умільці», які випалюють стерню, але такі дії, можливо, і будуть мати позитивний результат лише у перший рік. Систематичне застосування такого способу утилізації рослинних залишків буде супроводжуватися деградацією фізичних, фізико-хімічних і біологічних властивостей грунту, що, незалежно від кількості внесених мінеральних добрив, погіршить умови зростання і розвитку культурних рослин.

«Щоб стерня віддала всі поживні речовини культурі, яка буде посаджена, і швидше перегнивала, потрібна робота бактерій. Наше завдання — заселити грунт живими організмами або поповнити їх запаси. Для цього вже п'ять років ми використовуємо мікробіологічні деструктори стерні», — ділиться Михайло Скорейко.

На українському ринку деструктори вважаються новинкою, хоча і з'явилися років десять тому. Як зазначає заступник керівника агрономічного відділу МХП Віктор Добровольський, застосування деструкторів сприяє прискоренню мінералізації рослинних залишків, покращує фізико-хімічні властивості грунту, а також пригнічує патогенну мікрофлору.

«Деструктори пожнивних залишків використовуємо з 2015 року. За цей час зіткнулися з проблемою постачання неякісних препаратів, і це в деякій мірі стримувало проведення широкомасштабних виробничих досліджень. Причина, яка спонукала до проведення досліджень — необхідність прискорення мінералізації рослинних залишків. Зараз використовуємо деструктори вітчизняного виробника — «БТУ-ЦЕНТР». Вони повністю відповідають нашим запитам за якісними і кількісними показниками», — говорить заступник керівника агрономічного відділу агроіндустріального холдингу МХП Віктор Добровольський.

Читайте також: Названо області з найвищим рівнем зволоження ґрунту

Виконано за допомогою Disqus