Названо області з найвищим рівнем зволоження ґрунту

6 жовтня 2020 643 0
Названо області з найвищим рівнем зволоження ґрунту
Kurkul.com

Цьогорічні показники зволоження ґрунту на Заході, а також в Житомирській та Чернігівській областях перевищили показники за аналогічний період 2019 р., на решті території в центральних, південних, східних та частково в північних областях поступилися показникам минулого року. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 7%-9% в південних, центральних та східних областях. На Півночі, а також в Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях рівень зволоження дорівнював 11%-14%. Найвищий рівень зволоження 16%-20% на Заході за виключенням Хмельницької та Чернівецької областей.                                                           

Протягом вересня найбільша кількість опадів випала в третій декаді, у першій та другій декаді переважала засушлива погода. Але не зважаючи на рясні дощі під кінець вересня лише в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській та Херсонській областях було досягнуто кліматичної норми.

Оминув дощовий фронт східні області, тут випала мізерна кількість опадів. Київська, Сумська, Чернігівська, Дніпровська, Кіровоградська, Полтавська, Черкаська, а також східні та південні області залишаються під впливом сильної посухи. ГТК в цих областях знаходиться в межах 0,0-0,5.

В Житомирській, Волинській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій та Херсонській областях гідротермічний коефіцієнт зволоження дорівнює 0,6-0,9, що вказує на слабку посуху. Найкраще зволожені землі Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. 

Якщо порівнювати кількість опадів за аналогічний період 2019 р., то упродовж вересня 2020 року кількість опадів перевищили торішні показники на Заході, Півдні, Центральній частині країни, а також в Житомирській та Київській областях. На Сході, в Сумській та Чернігівській областях кількість опадів за вересень 2019 р. перевищили показники 2020 р.

Середньомісячна температура ґрунту в західних областях коливалась від +16 до +18 °C, на Півночі +17…+18 °C. В центральних областях +18…+20 °C, на Сході +19…+20 °C. В південних областях середньомісячна температура ґрунту дорівнювала +20…+21 °C.

Мінімальна температура ґрунту опускалася до +4 °C в Сумській, Луганській, Харківській та Чернівецькій областях. На решті території мінімальні температури знаходилась в межах +5…+8 °C.    

Виконано за допомогою Disqus