В Україні немає попиту на органічну продукцію — думка

30 жовтня 2020 92 0
В Україні немає попиту на органічну продукцію — думка

В Україні попиту на органічну продукцію немає, тому основними покупцями є країни ЄС. Про це розповіла Олена Ворона, директор із фінансової та операційної діяльності компанії «АГРОТРЕЙД» у матеріалі «В гостях у АГРОТРЕЙД: Про роботу під час пандемії, зміні клімату, форвардів і інвестиціях» на Latifundist.com.

Вона зазначила, що компанія почала займатися органічним землеробством 4 роки тому і сьогодні під нього вже відведено 2,5 тис. га в Харківській області. Методом проб і помилок підібрали культури, техніку, технологію вирощування. Тепер в рік отримують 7-8 тис. т органічної продукції.

У 2019/2020 МР найбільші партії продукції компанія відправила в Нідерланди та Норвегію. Серед покупців також були компанії з Ізраїлю та Німеччини.

За словами Олени Ворони, органічні продукти вирощують в зоні ризикованого землеробства, де мало опадів і використання традиційної технології вирощування культур не приносить бажаних результатів. Вирощують органічну пшеницю, кукурудзу, соняшник, гречку і гірчицю. В цьому році в якості експерименту відвели невелику ділянку під горох. Отримали урожай не той, на який розраховували, але врахували всі помилки й від вирощування цієї культури на наступний рік не відмовляються.

«Коли тільки прийшли в цей напрямок, то зрозуміли, що не потрібно розглядати органіку як додаткову маржу. Вона вимагає абсолютно іншого підходу до технології, тому ми поміняли відношення до цього напрямку. Я не можу сказати, що це дуже маржинальна продукція. Так, у неї низькі витрати, низька врожайність, але і висока ціна. Якби ми в цьому регіоні вирощували культури із застосуванням традиційної технології, то в посушливі роки отримували б наполовину меншу врожайність. А так ми щороку генеруємо прибуток на органічне виробництво», — розповіла Олена Ворона.

Вона додала, що ще однією з переваг такої продукції є стабільні ціни.

Виконано за допомогою Disqus