Експерт порадив дієвий гербіцидний захист озимих зернових

3 листопада 2020 182 0
Експерт порадив дієвий гербіцидний захист озимих зернових
superagronom.com

Експерт компанії VITAGRO PARTNER порадив, на що потрібно звертати увагу, будуючи гербіцидний захист озимих зернових та які можливі оптимальні рішення у цій сфері. Про це йдеться у матеріалі «Осінні загрози для озимих та як їм запобігти — поради експерта» на SuperAgronom.com.

Так, восени після висіву озимих, як правило, складаються сприятливі умови для розвитку не тільки сходів зернових культур, а й бур’янів. Бур’яни активно ростуть, розвиваються і входять у зимівлю, набравши значну біомасу.

«Якщо під час осіннього обстеження агроном на полі нарахував на 1 м2 близько 100 бур’янів у фазі сходів, відповідно, загальна сира маса цих бур’янів перевищить 100 г/м2, або 1,0 т/га. За таких умов, втрати поживних речовин будуть еквівалентні 40-45 кг/га комплексних добрив», — зазначає Микола Сучек, керівник відділу R&D компанії «VITAGRO PARTNER».

За його словами, під час м’якої зими та у ранньовесняний період  (до настання сприятливих умов для весняного внесення гербіцидів) рослини бур’янів  наберуть вегетативну масу в 3-4 т/га, яка забере з ґрунту поживні речовини у кількості, рівнозначній 100 кг/га комплексних добрив.

«Взагалі, для засмічення посівів пшениці озимої зазначеними групами бур’янів характерна  своя зональна і часова специфіка. Час появи сходів бур’янів можна розділити на три періоди: осінній, весняний і літній», — наголошує експерт.

За його словами, на посівах після соняшнику переважатиме його падалиця, яка завдає істотної шкоди вже з осені, а до настання природних заморозків рослини соняшнику можуть навіть досягти фази 4-6 листків. На посівах після кукурудзи, сої, цукрового буряку переважно немає зимуючих видів бур’янів, на таких полях переважатимуть ярі види, що сходять навесні.

Тому варто подумати про необхідність осіннього застосування гербіцидів на забур’янених посівах, а саме після ранніх попередників та часом і після соняшнику.

«Як показала практика осіннього внесення гербіцидів як на землях власного агрохолдингу, так і на полях наших партнерів, найбільш оптимальним є поєднання двох гербіцидів: Томас 330 (бренду Bayton), д.р. пендиметалін, 330 г/л, у нормі 2,5 л/га, разом з гербіцидом із д.р. трибенурон-метил, 750 г/кг, у нормі 0,015 л/га», — каже Микола Сучек.

Він пояснює, що пендиметалін — високоактивний проти однорічних злакових і дводольних бур'янів, знищує проростки і сходи. Захисна дія триває до дев'яти тижнів, бур'яни гинуть в період проростання, сходи — через 3-4 дні.

 «Ґрунтові гербіциди на основі д. р. пендиметалін або метрибузин (останній, до речі, найефективніший після соняшника, утримує проростання падалиці) потрібно використовувати разом з партнером з сульфанілсечовинної групи, тож оптимальні строки обробки посівів — фаза від 3-4, до 5 листків пшениці озимої (стадія BBCH 12–21)», — пояснив експерт.

Але, наголошує він, основною умовою у такому разі є те, щоб не допустити переростання бур’янів (наприклад, підмаренник чіпкий не має пройти стадію першого кільця). Комбінація д.р. метрибузину із сульфонілсечовиною (норми витрати мінімальні з рекомендованих чи близькі до максимальних) найефективніша й у разі наявності перерослої падалиці рослин ріпаку.

«Зрозуміло, підбір компонентів в бакові суміші засобів захисту рослин необхідно робити після професійної оцінки стану поля, типу ґрунту, температурного режиму, і т.д. Саме тому в нагоді нашим партнерам завжди стають агрономи — консультанти компанії «VITAGRO PARTNER», які є досвідченими професіоналами, що володіють тонкощами агрономії саме в конкретній ґрунтово-кліматичній зоні і здійснюють безкоштовний агрономічний супровід у разі сумісної співпраці», — додає Микола Сучек.

Виконано за допомогою Disqus