Аграріям розповіли, як отримати додатковий дохід при вирощуванні соняшника

13 листопада 2020 1115 0
Аграріям розповіли, як отримати додатковий дохід при вирощуванні соняшника
Kurkul.com

На полігоні аграрних інновацій Digital Field підсумували результати досліджень і розповіли, які технології дозволили оптимізувати витрати та отримати високу врожайність на полях з соняшником і кукурудзою в екстремальних умовах 2020 р. Про це повідомляє Latifundist.com.

Також експерти обговорили, як вдалося отримати додатковий прибуток $352/га від вирощування соняшнику.

За словами Карини Кулик, агронома Digital Field, фундаментом створення технологічної карти стало детальне вивчення ґрунту, аналіз погодно-кліматичних умов та історії поля.

«На основі результатів агродіагностики був визначений середній багаторічний рівень ефективної врожайності за алгоритмом Agrilab: на полях соняшнику 3,1 т/га, а по кукурудзі 8 т/га. Орієнтуючись на поставлену планку, ми підібрали гібриди з відповідним потенціалом (посівний матеріал наданий компанією LNZ-Group). Також в Agrilab розробили систему добрив з урахуванням рівня забезпеченості грунту елементами живлення. Наприклад, виявилося, що грунти мають високий вміст фосфору і калію, тому на внесення цих добрив заощадили. Тих елементів, яких не вистачало — внесли, застосовуючи добрива Binfield», — розповіла вона.

Карина Кулик зазначила, що дані аналізу ґрунту знадобилися і при підборі системи захисту. Що стосується економічної ефективності агродіагностики, то на прикладі Digital Field витрати на неї склали $10/га, але при цьому додатково було зароблено $267/га. Ще одним важливим етапом дослідження ґрунту було вимір її ущільнення.

«Досвідчені поля мали зони шкідливого ущільнення від 17 см і глибше, тому було прийнято рішення про обробіток грунту глибокорозпушувачами. Всі ці заходи дозволили навіть у вкрай складних погодних умовах цього року отримати ту врожайність, яка цілком відповідає очікуванням від можливостей поля: при планованому середньому багаторічному рівні врожайності 3,1 т / га, отримати 2,9 т/га в умовах посухи», — додала Карина Кулик.

За всім, що відбувалося на полі, аграрії могли стежити в онлайн режимі через вебкамери. У вільному доступі були всі агротехнічні та погодно-кліматичні дані поля. Агрономи та фахівці детально роз'яснювали процес впровадження технологій на YouTube-каналі Digital Field. Також аграрії мали можливість відвідати поля під час презентацій, які проходили протягом серпня.

Довідка: Digital Field – перший в Україні онлайн демо-полігон аграрних інновацій. Це дослідницький проект, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою технологій точного землеробства. Організатори проекту — компанія Agri Space за ініціативи AgriLab та підтримки LNZ Group, Massey Ferguson, Precision Planting, АМАКО, Agrimatco, BINFIELD, «Метео Фарм» та Drone UA.

Виконано за допомогою Disqus