Названо основні помилки аграріїв при виборі гібридів соняшника

16 листопада 2020 315 0
Названо основні помилки аграріїв при виборі гібридів соняшника
Kurkul.com

Головними помилками аграріїв при виборі гібридів, окрім економії коштів на насінні при несприятливих умовах є: при недостатній кількості накопичення вологи, купівля не посухостійких дуже інтенсивних гібридів, які здатні сформувати високий врожай тільки за сприятливих умов вирощування. Про це розповів продукт-менеджер «Лімагрейн Україна» Денис Каназірський у матеріалі «Соняшник 2020. Які гібриди показали себе найкраще у складному сезоні?» на SuperAgronom.com.

«Важливою помилкою-особливістю цього, як і за попередніх сезонів, є попит фермерів на високоінтенсивні гібриди соняшника, але аграрії при купівлі не зважають на їхню пластичність та посухостійкість. Спеціалісти компанії «Лімагрейн Україна» передбачили таку ситуацію завчасно і протягом останніх 4 років оновили портфоліо гібридів для Центральної та Північно-Західної частин України, створивши мікс-гібриди інтенсивного типу з максимальною посухостійкістю та продуктивністю», — зазначив продукт-менеджер із соняшника компанії «Лімагрейн Україна».

Як зазначає Денис Каназірський, ця лінійка попри погодні умови цьогорічного сезону показала хороші результати в цілому по Україні.

«Хороші результати показали середньоінтенсивний пластичний гібрид ЛГ50510 та середньоранній ЛГ5478, які добре себе зарекомендували і на випробуваннях, і в товарному виробництві по всій території країни. У двох господарствах Харківської області Богодухівського району гібрид ЛГ5478 дав врожайність 3,5 т/га на 136 га та 3,6 т/га на 250 га. У фермера з Онуфріївського району, що на Кіровоградщині, врожайність цього гібриду соняшника сягнула 2,8 т/га, коли інші гібриди показували 1,8 т/га», — зауважив Денис Каназірський.

Щодо гібриду ЛГ50510, на Хмельниччині при вологості 7,2% він мав врожайність 4,0 т/га. У товарних посівах аграрія Балаклійського району Харківської області при густоті 62 тис./га показав врожайність на рівні 3,7 т/га.

«Також суттєвим ризиком є те, що аграрії Півдня вирощують на своїх полях гібриди, які не пристосовані до посушливих умов регіону, але показують хорошу стабільну врожайність при вирощуванні у центральних та північних областях України», — зауважив Денис Каназірський.

Фахівці компанії рекомендують свої гібриди висівати з оптимальною середньою густотою рослин на гектар, не загущувати та не розріджувати посіви, що дозволить сформувати хороший високий врожай і в дощові, і в посушливі роки.

«Ми маємо великі проблеми з кількістю запилювачів, адже, як ми знаємо, для хорошого запилення 1 га соняшника потрібні щонайменше 2 бджолині сім'ї. Тому варто сіяти такі групи стиглості, аби час цвітіння не співпадав для всіх гібридів. Варто обирати ранні, середньоранні та середньостиглі гібриди, тоді сівба, цвітіння, налив і збирання врожаю не будуть відбуватись в однакові терміни», — додав продакт-менеджер компанії.

Денис Каназірський також наголосив: якщо фермерське господарство вирощує соняшник на площі понад 100 га, то варто обрати два гібриди культури; якщо площа понад 400 га — як мінімум, три гібриди. Для великих фермерських господарств та агрохолдингів експерт рекомендує вирощувати до 5 гібридів із застосуванням різних технологій вирощування.

«Також великою помилкою є те, що після 3-4 сезонів, коли агрономи не виявили вовчок на своїх полях, вони відмовилися від використання гібридів стійких до паразита або використовували гібриди зі стійкістю до меншої раси вовчка, ніж була зафіксована до цього. І як наслідок — поле було заражене у тому ж сезоні вірулентною расою. В останні сезони було декілька таких сумних прикладів», — підсумував фахівець.

Читайте також: В Україні зберуть 14 млн тонн соняшнику — прогноз експертів

Виконано за допомогою Disqus