У рамках Digital Field досягли майже 100% сингуляції на кукурудзі

13 листопада 2020 107 0
У рамках Digital Field досягли майже 100% сингуляції на кукурудзі
Kurkul.com

На полігоні аграрних інновацій Digital Field, організованому компанією Agri Space на базі компанії AgriLab на Київщині, підсумували результати  досліджень, здійснених із залученням техніки Massey Ferguson. Повідомляє Traktorist.ua.

За словами СЕО Agrilab Ярослава Бойко, єдиним шляхом до збільшення прибутковості агробізнесу є впровадження інновацій. 

«Ми започаткували проєкт DigitalField, щоб аграрії змогли підібрати оптимальні для себе технології, оцінити їх ефективність та розібратися із процесом їх впровадження, а вже потім впевнено імплементувати у себе», — розповів Ярослав Бойко.

Учасники DigitalField з’ясовували, які технології дозволять оптимізувати витрати та отримати високу врожайність на полях із соняшником та кукурудзою в екстремальних умовах 2020 р. Зокрема, компанія «АМАКО Україна» як партнер проєкту, довела, що вибір сільгосптехніки та інноваційних рішень безпосередньо впливає на результати діяльності аграріїв.

«Нині на офлайн-презентації Digital Field ми представили результати врожайності соняшника із демоділянок. Посів був проведений сівалкою Massey Ferguson. Ми підрахували, що збільшення врожайності від використання сівалок Massey Ferguson складає приблизно 400 кг/га. За рік роботи така сівалка при посіві, наприклад, 560 га заробляє $67,2 тис. При таких підрахунках ми використовували ціну соняшника $300/т», — розповів Борис Онищенко, спеціаліст із посівної та ґрунтообробної техніки Massey Ferguson.

До проєкту було залучено ряд техніки Massey Ferguson:

  • культиватор Massey Ferguson 5730 для передпосівної підготовки ґрунту;
  • сівалка Massey Ferguson 9108 VE з системою точного висіву Precision Planting для посіву. Результат — визначення впливу різних факторів посіву, таких як глибина посіву, швидкість роботи сівалки, притискне зусилля, двійники і пропуски під час посіву на врожайність.
  • клавішний комбайн Massey Ferguson 7370 Beta для збирання кукурудзи та соняшника;
  • тягову силу забезпечили трактори Massey Ferguson від 130 до 370 к.с.

Посів культур на полях Digital Field проходив із застосуванням сівалки Massey Ferguson 9108 VE з технологією висіву Precision Planting. ЇЇ «фішка» у здатності автоматично регулювати притискне зусилля секцій сівалки, тим самим витримуючи глибину посіву, а також забезпечувати ідеальну сингуляцію. Ця система автоматично «підбирає» оптимальні параметри, враховуючи мікрорельєф, якість обробітку тощо. Це дозволяє забезпечити рівномірність сходів та однакові умови розвитку культур.

Також важливим критерієм якості посіву є сингуляція — показник, який характеризує якість роботи висіваючих апаратів за кількістю двійників та пропущених насінин. Нормальною сингуляцією вважається 94% і вище. При тому 1% зниження сингуляції відповідає 1% недоотриманого врожаю. Але, застосовуючи рішення Precision Planting, на DigitalField досягли сингуляції 98-99%. 

«Можна з упевненістю сказати, що з даною сівалкою можна досягти майже 100% точності висіву кукурудзи та 98-99% точності посіву соняшнику. А кожний 1% сингуляції — це від 1 ц/га збільшення врожайності. При цьому продуктивність роботи сівалки збільшується до 2 разів. Тобто ви сієте точніше та швидше. Під час дослідження факторів посіву найбільшу врожайність отримано при швидкості 12 км/год», — зазначив Максим Чикунов, керівник департаменту маркетингу компанії «АМАКО Україна».

Також треба зазначити, що обладнання Precision Planting швидко самоокуповується. Окупність сівалки Massey Ferguson 9108VE Precision Planting складає 1 рік на 500-600 га.

Борис Онищенко зауважив, що протягом року сівалка Massey Ferguson із системою Delta Force та технологією Precision Planting повністю себе окуповує і заробляє більш як півмільйона доларів за 8 років експлуатації.

Загалом у рамках Digital Field завдяки індивідуальному підходу до кожного поля та ощадливому використанні технологічних ресурсів вдалося отримати додатковий прибуток $352/га від вирощування соняшника.

Виконано за допомогою Disqus