Обирати насіння на новий сезон потрібно з урахуванням змін клімату — думка

28 грудня 2020 91 0
Обирати насіння на новий сезон потрібно з урахуванням змін клімату — думка

Фермерам варто обирати насіння для сівби, конкретні гібриди та сорти з обов’язковим урахуванням змін клімату. Про це йдеться у матеріалі «Аграрний рік 2020: Прощаємося без жалю, плануємо сезон-2021» на SuperAgronom.com.

Ще кілька років тому досить велика частина аграріїв заперечувала зміни клімату, посилаючись на погодні аномалії, що були й у 20-му, і у 19-му століттях, та значно впливали на агровиробництво. Проте саме 2016-2020 рр. показали: зміни клімату таки є, вони поступово продовжуються і на повернення до «старих добрих часів» вже годі сподіватися.

«Клімат в Україні вже стає, як я бачу, різко континентальним. У нас вже спостерігаються перепади між денними та нічними температурами близько 10-12 °C. Для кукурудзи це негативно впливає на рослину, на соняшник впливає менше, але також вегетаційний період розтягується приблизно на 2 тижні. Тому клімат сьогодні суттєво вплинув на вибір гібридів. Напевне, потрібно більш ретельно обирати гібриди, витриваліші до раннього висіву, менш вибагливі до температури, адже коли йде налив зерна або цвітіння, рослини зараз потрапляють або в повітряну посуху, або в період високих температур, що стерилізує пилок і перешкоджає запиленню», — розповів Микола Хісамудінов, менеджер з розвитку агротехнологій Північного регіону агродепартаменту LNZ Group.

Читати за темою: У LNZ показали найпродуктивніший гібрид кукурудзи в умовах посухи

Багато фахівців зауважують, що обирати насіння для сівби, конкретні гібриди та сорти вже потрібно з обов’язковим урахуванням змін клімату.

«Цього року в деяких районах традиційно кукурудзяних Полтавської, Чернігівської, Черкаської, Вінницької, Житомирської і Хмельницької областей урожайність сильно просіла. А в окремих господарствах — взагалі нульова — качана немає. Іноді про заробіток навіть не йдеться — мріють, аби вийти «в нуль», покрити затратну частину», — розповідає Володимир Кузьмич, продукт менеджер по кукурудзі компанії «Лімагрейн Україна».

Головними причинами, що спричинили таку ситуацію, експерт називає холодну весну на початку вегетації рослин і катастрофічну нестачу вологи протягом наступних періодів, і передусім у фазу цвітіння та формування качана.

«Як свідчать тенденції щодо змін клімату, ймовірність повторення таких сезонів досить висока. Змінити погоду ми не в силах, тому вихід — продумати технологію вирощування, культуру землеробства. І почати передусім з підбору гібридів. Врахувати основні необхідні характеристики для таких умов, а далі — вивчити свій та досвід колег і вже зупинитися на найбільш оптимальних продуктах у кожній конкретній ситуації», — зазначили фахівці.

Виконано за допомогою Disqus