Експерт порадив дієві інструменти та рішення у сфері агрострахування

26 листопада 2020 59 0
Експерт порадив дієві інструменти та рішення у сфері агрострахування

Сільське господарство — ризикований вид господарської діяльності, оскільки це бізнес під відкритим небом і протягом усього господарського циклу є ризики втрати врожаю у зв’язку з несприятливими погодними умовами. У багатьох країнах страхування — чи не єдиний захист від цих ризиків, та в Україні агрострахування розвинене слабо. 

Про дієві інструменти та рішення у сфері страхування розповів старший консультант з питань агрострахування Мюнхенського перестрахувального товариства Олександр Артюшин у матеріалі «Страхування агробізнесу: куди дивитись українцям та чий досвід переймати» на Kurkul.com.

«Одним з важливих світових трендів сьогодні є так звані параметричні рішення, які базуються на використанні даних незалежної третьої сторони, що робить такі рішення максимально прозорими, а також дуже простими в частині адміністрування», — зазначив експерт.

Перший з таких інструментів базується на індексі врожайності, коли рішення про відшкодування приймається на основі даних про врожай, наданих третьою стороною. Це можуть бути дані, наприклад, офіційної статистики на рівні району чи області або дані про врожайність, розраховані за допомогою моделей розвитку рослин.

Такі рішення можна відкалібрувати таким чином, щоб вони у повній мірі враховували багато чинників, таких як технології вирощування, обрані ЗЗР, посівний матеріал, чи органічне це виробництво тощо. Сьогодні багато такої інформації можна отримати в режимі онлайн через автоматичні системи менеджменту агробізнесу, тож виїздити на поля не обов’язково. Водночас такі системи дозволяють фермеру моніторити розвиток врожаю та завчасно розуміти, коли він може розраховувати на страхову виплату в разі неврожаю.

Читати також: Як захистити господарство від крадіжок: філософія від AgroOnline

Ще одна велика категорія рішень — це індекси, що базуються на конкретних параметрах погоди та зосереджені на одному чи декількох чинниках: кількість опадів, температура або інші погодні умови в конкретну фазу розвитку рослини, що можуть впливати на кількість або якість виробленої продукції.

«Наприклад, якщо у період збирання врожаю кукурудзи кількість опадів дуже велика, виробник може отримати відшкодування, що відшкодує витрати на її сушку. А якщо кількість опадів менша, ніж зазвичай, фермер отримає відшкодування втрат, пов’язаних з посухою. Інші параметричні рішення можуть базуватися на показниках супутників та інших дистанційних спостереженнях. Сюди входять такі дані, як, наприклад, індекс NDVI, що вказує на якість вегетації рослин. Також сюди можна віднести індекси вологості для різних шарів ґрунту в критичні фази розвитку культури», — зазначається у матеріалі.

Сьогодні є компанії, що пропонують для конкретної ділянки на карті надати інформацію про поточний стан та історичну динаміку вологості ґрунту. Ці дані можна використати для формування страхового рішення. Це особливо актуально сьогодні, коли ми всі бачимо конкретні наслідки глобальної зміни клімату. В багатьох куточках світу, у США, Австралії, Європі, фіксуються екстремальні температури та нетипові погодні умови та критичне зниження, або ж, навпаки, збільшення опадів. Ймовірність виникнення таких ситуацій буде зростати й надалі.

Виконано за допомогою Disqus