В Україні вистачить зерна для внутрішнього попиту та експорту — Мінекономіки

27 листопада 2020 57 0
В Україні вистачить зерна для внутрішнього попиту та експорту — Мінекономіки
Kurkul.com

Попри те, що аграрії України у 2020 р. зібрали менше зернових та олійних культур, ніж у попередні сезони, цього вистачить для задоволення внутрішнього попиту і підтримки рівня експорту.

Про це написав Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, на своїй сторінці у Facebook.

«Цього року аграрії зібрали менше зернових і олійних культур. Збір зернових очікується на рівні 65 млн т: цього цілком достатньо, щоб забезпечити внутрішній попит. Крім того, експорт зернових залишається на рівні топ-5 врожаїв за останній період», — зазначив він.

За його словами, попри те, що цьогорічний урожай не є рекордним, але він все одно входить до ТОП-5 кращих урожаїв України, і наша країна залишається у ТОП-5 кращих виробників цих культур у світі.

Читати також: На Запоріжжі критично знизилось виробництво сільгосппродукції

«Внутрішнє споживання зернових становить в Україні близько 20-25 млн т, все інше йде на експорт. Структура урожаю виглядає таким чином: кукурудза (близько 30 млн т); пшениця (25 млн т); ячмінь (8 млн т), та інші культури», — повідомив заступник міністра Мінекономіки.

За словами Тараса Висоцького, понад 10 років Україна залишається експортером №1 соняшникової олії в світі. Цього року, попри незначне зниження урожаю соняшника, Україна теж лишиться світовим лідером серед експортерів соняшникової з часткою 50%. Внутрішнє споживання цією продукції становить 5-7% від її виробництва, все інше експортується.

«Той факт, що ми постійно системно експортуємо цю продукцію, свідчить про те, що її якість досить висока», — заявив урядовець.

Читати за темою: Україна втратила лідерство з експорту кукурудзи до Китаю — думка

Виконано за допомогою Disqus