В Канаді створили новий модифікований сорт пшениці

1 грудня 2020 1654 0
В Канаді створили новий модифікований сорт пшениці
Kurkul.com

Дослідники Йоркського університету (Канада) створили новий модифікований сорт пшениці, який збільшує виробництво зерна до 12%. Про це повідомляється на сайті університету.

Селекціонери постійно працюють над підвищенням врожайності для задоволення світового попиту, але з 1960 рр. темпи зростання врожайності сповільнилися і наразі не перевищують 1% на рік.

«Багато розробок раніше були націлені на селекцію сортів, які б давали більшу кількість зерен в одній рослині. Робота вчених також зводилася до того, щоб зерна в нових сортах зернових були більші, що поступово призвело до зменшення їх кількості в кожній рослині», — йдеться в повідомленні.

Читати також: На Запоріжжі критично знизилось виробництво сільгосппродукції

Так, дослідники Йоркського університету збільшили кількість білку в рослинах, що контролює швидкість їх росту. Це призвело до підвищення врожайності на 12%, ніж у звичайному сорті. Проведені польові експерименти лише підтвердили показник врожайності, який був досягнутий шляхом збільшення кількості зерен в одній рослині.

«Спроби збільшити врожайність пшениці були зірвані очевидним компромісом між розміром зерна і його кількістю. Ми вирішили обійти цю проблему, надавши імпульс системі природного зростання, яка контролює розмір рослинних тканин. Нам вдалося домогтися вищої врожайності культури шляхом підвищення рівня білка, який є основним детермінантом зростання рослин», — зазначив Саймон Маккуїн-Мейсон, професор Йоркського університету (CNAP)

Група австрійських вчених провела польові експерименти, які продемонстрували ефективність рослин в сільськогосподарських умовах. Команда фахівців приступила до вивчення можливих варіантів подальших сортовипробувань і подальшої реалізації нового сорту пшениці аграріям.

Читати за темою: Єгипет збільшить імпорт українського зерна

Виконано за допомогою Disqus