Регулятори росту істотно збільшують урожайність соняшника — дослідження

2 грудня 2020 410 0
Регулятори росту істотно збільшують урожайність соняшника — дослідження
Kurkul.com

Дослідження, які проходили у межах проєкту «Аграрний Полігон» у компанії ТОВ «Захід Агропром», що  у с. Яринівка Рівненської обл., показали значне збільшення врожайності різних гібридів соняшнику із застосуванням регуляторів росту. Про це йдеться у матеріалі «Результати дослідів 88 гібридів соняшнику, систем захисту та живлення у сезоні 2020» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що фахівці застосовували 2 схеми внесення регуляторів росту: Архітект-Сетар (на  ділянці випробування гібридів)  та Архітект-Моддус (на виробничих посівах).

На ділянці з лінійкою гібридів за внесення ріст регуляторів Архітект і Сетар спостерігалося значне зниження висоти рослин, на окремих гібридах — до 50 см. Також було помічено збільшення діаметра стебла від застосування регуляторів росту до 1,2-1,3 см.

Читати також: На Черкащині продемонстрували результати врожайності ексклюзивних гібридів соняшника

Під час дослідження дії регуляторів росту Архітект і Сетар виявили, що застосування РРР на гібридах Limagrain та Syngenta не показало значного збільшення кореневої системи у рослин, на відміну від гібридів компаній Strube, ВНІС та Euralis.

«В результаті внесення регуляторів росту, було одержано істотний приріст  урожайності. Так, за внесення препарату Архітект урожайність зросла на 0,1-0,7 т/га відносно контролю, а  за використання Моддус  — від 0,1 до 0,4 т/га. У минулих сезонах ефективну дію препарату Архітект було важко відстежити внаслідок внесення страхових гербіцидів, а саме Євро-лайтінг на гібриді Неома, що завдавало рослинам додаткового стресу», — зауважив Олег Фурманець, технолог з агрономії.

Щодо внесення препаратів Архітект і Сетар, відзначається позитивний вплив на урожайність обох регуляторів росту, зокрема на гібриди Купава, Ласкала, Неома та Діамантіс.

Виконано за допомогою Disqus