Перехід поросят на дорощування — основні нюанси

2 грудня 2020 194 0
Перехід поросят на дорощування — основні нюанси

Етап переходу поросят на дорощування є дуже важливим. Про це йдеться у третьому випуску спільного проєкту Kurkul.com та компанії VITAGRO — PROFITна свиноферма «Перехід на дорощування та відгодівля свиней».

Перебування поросят у пологовому відділенні в середньому триває 23-28 днів. За цей період вони додають 190-230 г на добу. Відлучка поросят на свинокомплексі відбувається при досягненні ваги понад 6 кг. При переході на дорощування поросят формують у групи з однаковими кондиціями до 23 голів на бокс. При такій кількості всім є достатньо місця та буде вільний доступ до корму та води.

«Для поросят цей період найважчий, адже для них усе нове й незнайоме, водночас формується ієрархія в групі, тому в перші 3 дні приріст ваги може бути суттєво зниженим. Та вже в перший тиждень приріст становитиме 200 г/добу і продовжить стрімко зростати, досягнувши 500 г/добу на 49-50 день», — зазначається у матеріалі.

Читайте також: Експерт розповів про вплив осіменіння на здоров’я та кількість поросят

На етапі дорощування поросята споживають 3 види комбікорму: престарт, старт 1 і старт 2. Відрізняються вони вмістом амінокислот, вітамінів та мінеральних груп. Одним з головних показників в кормах є рівень протеїну, який складається з багатьох життєво необхідних амінокислот. Навіть 5%-ий дефіцит однієї з незамінних амінокислот суттєво зменшує добові прирости, збільшує конверсію та впливає на якість м’яса.

Не менш важливим для підтримання життєздатних процесів тварин, таких, як ріст, здоров’я, репродукція, є наявність необхідних вітамінів. Оскільки свині не можуть самостійно їх синтезувати, тварини мають отримувати з кормами всі вітаміни згідно з потребами росту. Водночас їх кількість має бути збалансованою, бо надмірні кількості можуть призвести до отруєння, а нестача — до порушення життєво важливих функцій організму.

Мінерали також безпосередньо впливають на прирости і продуктивність та відіграють ключову роль в репродукції, структурі кісток, транспортуванні кисню тощо. Вміст мінералів в кормах також потребує контролю, оскільки деякі з них можуть перешкоджати споживанню інших мікроелементів.

Для відлучених поросят важливо, щоб у кормах були присутні білки тваринного походження, адже їхні шлуночки ще не розвинулися достатньо та не готові до перетравлювання соєвого та соняшникового шроту.

На цьому етапі здешевлювати комбікорм треба поступово, щоб поросята правильно адаптувалися до нових умов та не хворіли.

Ще один важливий чинник — температурний режим. Поросятам легше переносити кормовий стрес після відлучення в теплі, тож температура в цеху повинна бути 28–30 ℃ протягом перших двох тижнів. Вологість повітря не повинна перевищувати 80%, оскільки перезволоженість негативно впливає на апетит поросят.

Виконано за допомогою Disqus