Експерт розповів про вплив осіменіння на здоров’я та кількість поросят

6 листопада 2020 51 0
Експерт розповів про вплив осіменіння на здоров’я та кількість поросят

У другому випуску спільного проєкту Kurkul.com та компанії VITAGROPROFITна свиноферма дізнавайтесь про цех осіменіння тваринницького комплексу компанії. 

«Тварини свинокомплексу VITAGRO представлені данською генетикою — використовуються породи йоркшир та ландрас — гібрид, який отримується при схрещуванні цих двох порід покривається термінальним хряком породи Дюрок. В результаті є трьохпородний гібрид, який показує чудові результати в таких показниках, як приріст ваги, конверсія корму, якість м'яса», — йдеться у матеріалі.

Як зазначають спеціалісти компанії, робота в цехах осіменіння й очікування дуже важлива, оскільки від цих етапів залежить здоров’я та кількість поросят на опоросі. Після забору сперми в кнура в лабораторії визначається її якість, живучість, яка повинна становити не менше 70–80%, і колориметром вираховують щільність, щоб визначити кількість доз. Далі кожна доза розбавляється дистильованою водою з розчинником за температури 36 °C. Дуже важливо уникати перепадів температури більше ніж на пів градуса в цьому процесі.

Якщо отриманий матеріал не буде використовуватися відразу, він зберігається в холодильнику. Якщо ж планується осіменіння — дози фасують у ємності по 90 мл і застосовують залежно від породи майбутньої свиноматки. Якщо це двопородний гібрид, використовується сперма термінального кнура Дюрок данської генетики, якщо ж це чистопородна свинка Ландрас — покривається Йоркширом.

У секції осіменіння свиноматки знаходяться до 42-го дня супоросності, щоб пересвідчитися на 100% у заплідненні. Після першого УЗД-сканування на 28-й день, якщо залишаються сумніви, відмічається картка свиноматки в технологічній карті осіменіння, щоб оператор на 42-й день знову провів обстеження.

Читайте також: Експерти назвали причини падежу поросят та зниження приросту ваги

Виконано за допомогою Disqus