В Україні спрощено процедуру ввезення пестицидів та агрохімікатів

2 грудня 2020 52 0

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №2289 про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України». Про це повідомляє AgroPolit.com.

«За» віддали голос 239 народних депутатів.

«Метою законопроєкту є удосконалення окремих положень статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо регулювання завезення та застосування в Україні незареєстрованих пестицидів, а також використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, надання можливості застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їхньої реєстрації», — пояснив автор закону Олег Тарасов, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу, народний депутат «Слуга народу».

Він зазначив, що для цього проєктом закону пропонується дві зміни. А саме:

  1. вилучити норму, відповідно до якої, обов’язковою умовою завезення та застосування в Україні дослідних партій пестицидів, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень, є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються;
  2. дозволити не лише використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, а їхнє застосування, зберігання, торгівлю, рекламування та перевезення.

На думку Олега Тарасова, прийняття законопроєкту №2289 «забезпечить українським аграріям можливість використовувати передові технології захисту рослин, дозволить збільшити врожайність сільськогосподарських культур, зберегти вирощений урожай, покращить його якість та безпечність, сприятиме втриманню Україною на світовому ринку продовольства передових позицій стабільного постачальника сільськогосподарської продукції, а також унеможливить зловживання з боку контролюючих органів під час проведення планових перевірок щодо дотримання законодавства у сфері захисту рослин.

Виконано за допомогою Disqus