Україна може втратити лідерство на ринку імпорту ріпаку в ЄС

3 грудня 2020 76 0
Україна може втратити лідерство на ринку імпорту ріпаку в ЄС

Україна може втратити позиції найбільшого експортера ріпаку в ЄС у 2021-22 маркетинговому році через різке скорочення посівних площ під ріпаком і високі виробничі ризики. Повідомляє oilworld.ru.

Нагадаємо, близько 880,4 тис. га було засіяно ріпаком для збору врожаю наступного року в Україні станом на 30 листопада, що становить лише 87% від прогнозованих площі та менше на 27% в порівнянні з минулим роком.

Українські фермери значно скоротили посівні площі під ріпаком після різкого падіння виробництва олійних в цьому маркетинговому сезоні до 2,55 млн т та після найнижчої врожайності за шість років через несприятливі погодні умови.

Більш того, в цьому сезоні ціни на місцевий український ріпак виросли менше в порівнянні з яровими культурами, такими як пшениця, кукурудза і соняшник.

Найбільше скорочення посівних площ під посів ріпаку у 2021-2022 рр. зареєстровано в Одеській і Миколаївській областях, а також на півдні Вінницької, Черкаської та Кіровоградської обл.

В результаті експорт ріпаку з України у 2021-22 МР може скоротитися до 1,7 млн ​​т в порівнянні з оцінкою 2,2 млн т в цьому сезоні, враховуючи, що експорт ріпаку з України зазвичай досягає 90% від загального обсягу виробництва.

Падіння українського експорту в ЄС може призвести до втрати Україною лідерства на європейському ринку імпорту ріпаку і подальшому збільшенню імпорту ріпаку з конкуруючих країн, таких як Канада і Австралія.

Виконано за допомогою Disqus