Податкові зміни не знищать фермерів — думка

28 грудня 2015 100 0
Фермери — консервативні і менше готові до реформування
Vashbuh.com.uaФермери — консервативні і менше готові до реформування

Пільгове оподаткування — це схеми, які успішно використовували холдинги для ведення своєї діяльності. Про це Kurkul.com повідомив директор інформаційної компанії «ПроАгро» Микола Верницький.

За його словами, значна кількість компаній, особливо великих, уже давно були готові до змін у оподаткуванні.

«Фермери — це інша справа. Вони значно консервативніші і менше готові до реформування. Та ті, хто хотів, вже давно перейшов на іншу систему оподаткування або змінив схему реалізації продукції», — вважає Микола Верницький.

Читати по темі: Микола Верницький: Процес витіснення дрібних землевласників буде прискорюватись

На думку експерта, більшість дрібних землевласників продовжує продавати свою продукцію за готівку. Вони не ведуть бухгалтерію, ніяк не звітують.

«Тому я не думаю, що ці зміни знищать фермерів, вони мають підлаштуватися. Процес витіснення дрібних виробників з ринку тривав давно і він буде прискорюватись», — зазначив він.

Також додав, що схеми полягали у тому, що холдинги не працювали на пряму, а працювали через свої торгові фірми, залишаючи пільги для сільгоспвиробників і таким чином торгова фірма уникала оподаткування.

«Як буде зараз, подивимось. Але для компаній, які ведуть правильну бухгалтерію і багато витрачають на сільхозвиробництво, а це, в основному, холдинги, змінити систему оподаткування буде не важко. Якщо ж спецрежим ПДВ буде відновлено у повному обсязі, то будуть можливі зміни на ринку роботи трейдерів і їх відносин з сільхозвиробниками», — зазначив експерт.

Виконано за допомогою Disqus