Експерт розповів про формування ціни на землю

10 грудня 2020 140 0
Експерт розповів про формування ціни на землю
Kurkul.com

Питання ціноутворення земельних ділянок досить суб'єктивне, адже законом закріплена нормативно-грошова оцінка, яка визначає вартість землі, а в перспективі — розмір отриманих податків за операціями з цією землею.

Таку думку висловив засновник сервісу Feodal.online Андрій Дем'янович у матеріалі «Царство ОТГ, або Як проводити аудит і продаж комунальних земель» на Latifundist.com.

На думку експерта, в першу чергу на оподаткування впливає нормативно-грошова оцінка, яку наразі планують переглянути. А дерегуляція нормативної грошової оцінки має безпосередній вплив на суму податків.

«Подивимося, що в новому році принесе рішення Кабміну, перерахує він нормативно-грошову оцінку, чи буде вона відповідати ринку. Методика існує, але вона далека від реального стану речей. Є земельні ділянки, які знаходяться в межах одних ґрунтів, але мають дуже різну грошову оцінку. Тому ми сподіваємося на правильний розрахунок НДО, відповідно, і надходження податків», — зазначив експерт.

Андрій Дем’янович зауважує, що наступне важливе питання, яке вже не стосується ОТГ, — це поняттєва вартість землі, яка є і буде. Зараз вона становить $700-1500 залежно від території.

Читати за темою: ВР не підтримала законопроєкт про земельну децентралізацію

Виконано за допомогою Disqus