Крижана кірка на полях може призвести до втрати посівів — фермер

15 грудня 2020 118 0
Крижана кірка на полях може призвести до втрати посівів — фермер
Kurkul.com

Після крижаного дощу в північній і східній частині України на полях утворилася крижана кірка, яка становить потенційну загрозу для посівів озимих культур. Кірка перешкоджає диханню рослин і підвищує ймовірність загибелі рослин в разі, якщо збережеться на тривалий час. Про це Kurkul.com розповів керівник ФГ «Свєтлова» Вадим Свєтлов із Сумщини.

«Якщо ця льодова кірка триматиметься на полях 30 днів, то є вірогідність, що озимина «задихнеться» і аграрії можуть втратити значну частину посівів. Ми сподіваємось, що знову буде плюсова температура, і ситуація вирівняється», — розповів аграрій.

За його словами, озимі у сезон увійшли погано. Був пізній посів (з 2 по 15 жовтня), до того ж холодна погода. Проте, як зазначив фермер, ситуація з озимими така ж сама й у тих, хто сіяв ще у вересні в суху землю.

«Посівна якість насіння зменшується, якщо немає достатньої вологи для проростання. Насіння протрухає, потенціал втрачається. Наразі у нас ситуація така: посіяли озиму пшеницю, було сухо, за тиждень ми її прикатали, а потім пішов дощ і стало холодно. Вологи стало достатньо, але недостатньо тепла. Через це зійшло 90%, а 10% насіння не проросло», — розповів Вадим Свєтлов.

Він додав, що цьогоріч через аномальні погодні умови змінили систему підживлення озимини — зазвичай у цю пору вносили 30% азотних добрив, а 70% уже навесні. Цьогоріч 60% живлення планують давати по мерзло-талому ґрунті, щоб спровокувати проростання.

Виконано за допомогою Disqus