На Донеччині критично знижується рівень ґрунтових вод

21 грудня 2020 222 0
На Донеччині критично знижується рівень ґрунтових вод
Kurkul.com

Під впливом тривалих бездощових періодів з температурою повітря до +40 °C рівні ґрунтових вод знизилися в середньому на 0,4-1,8 м на всій території Донецької обл. Внаслідок цього спостерігалась аридизація, тобто надмірне зниження вологості повітря через збільшення температури та низького рівня опадів, що є однією з причин кліматичного опустелювання ґрунтів. Про це повідомляє Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів.

Для оцінки вологозапасів у ґрунті фахівцями гідрогеолого-меліоративної служби Сіверсько-Донецького БУВР проведені необхідні спостереження та організовано зрошення.

За результатами поливної кампанії, у 2020 р. в роботу було залучено 5 державних зрошувальних систем. З державних точок водовиділу проведено полив сільськогосподарських культур на площі 1,7 тис. га, а також 3,4 тис. га гектарополивів. З державних точок водовиділів забрано води на зрошення — 2404,8 м³.

«Завдяки проведеній фермерським господарством «Верное Дело» Лиманського р-ну реконструкції внутрішньогосподарської мережі від Оскільської зрошувальної системи № 1 забір води з державних зрошувальних систем півночі Донецької обл. збільшився на 15% у порівнянні з поливним періодом минулого року», — йдеться у повідомленні.

Відповідно на 9 га збільшено поливні площі, де цього року господарством розпочато краплинне зрошення прогресивних сортів цибулі.

Наразі фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР розпочато підготовку гідротехнічного та електромеханічного обладнання до роботи у поливний період 2021 р., адже від якості проведення ремонтних робіт залежить стале функціонування державних зрошувальних систем у наступному році.

Читати за темою: Херсонщина на 10% збільшила споживання води для зрошення

Виконано за допомогою Disqus